FOTO Cum a ajuns „Perla litoralului românesc“ un focar de infecţie, năpădit de buruieni şi colcăind de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul din Olimp era considerat perla coroanei litoralului românesc
Complexul din Olimp era considerat perla coroanei litoralului românesc

Complexul Amfiteatru- Panoramic- Belvedere, o adevărată oază de lux în epoca de aur, se zbate într-o stare deplorabilă, aştepând investiţia serioasă, care să-i redea strălucirea.

Pe vremea comunismului, era considerat perla coroanei litoralului românesc. Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, din staţiunea Olimp, a adus luxul la malul Mării Negre şi puţini erau cei care îşi permiteau un sejur acolo. Amplasamentul exact în buza plajei, terasele de pe care se putea scruta marea până departe în zare, restaurantele şi formaţiile care asigurau ambientul se împleteau armonios pentru o locaţie care atrăgea străini şi membrii protipendadei comuniste deopotrivă. Pentru omul de rând chiar şi doar o vizită acolo avea conotaţiile unui bonus şi nu puţini erau cei care mergeau să-şi clătească ochii pe terasele aliniate impecabil dincoace de linia orizontului. Complexul a fost inaugurat în 1971 şi atrăgea pe sezon în jur de 12.000 de turişti. Era cel mai scump de pe Litoral şi în jurul lui a fost construită întreaga staţiune Olimp. 

Din toate acestea n-a mai rămas însă nimic. Sau aproape nimic, pentru că o fantoma ansamblului, năpădită de buruieni şi colcăind de patrupe, în diferite forme ale existenţei lor, stă totuşi în picioare. 2017 e primul an în care complexul şi-a închis definitiv uşile. Anul trecut, o parte din el a mai funcţionat, deşi cele una sau două stele turistice care i-au fost acordate au reprezentat un gest de maximă indulgenţă.

olimp

Cumpărat de la Stat în 2008

Cum s-a ajuns însă aici şi ce urmează în scenariu. Omul de afaceri Josef Goschy, deţinătorul firmei firmei Unita Turism, unul dintre jucătorii importanţi în domeniu, a cumpărat cele trei hoteluri în 2008, de la AVAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), care a pus mâna pe ele imediat după Revoluţie şi deţinea pachetul majoritar de acţiuni. El a plătit 22,2 milioane de euro, plus alte 8 milioane de euro către SIF Transilvania, celălalt acţionar. Achiziţiile s-au făcut prin două credite, pe care Goschy spera să el acopere vânzând câteva hoteluri şi proprietăţi mai mici. 

Criza care a izbucnit însă acum aproape zece ani i-a stricat planurile, pentru că nimeni n-a mai cumpărat nimic, plus că preţurile s-au dus în jos mult. Patru ani mai târziu, în 2012, Goschy şi-a scos hotelurile la vânzare pe un preţ dublu achiziţiei, sperând că o dată ce s-a dus criza, piaţa imobiliară se va reaşeza la nivelul de dinainte. Nimic mai fals. Evident, nimeni nu s-a înghesuit să le ia, mai ales că tendinţa de degradare era vizibilă. Timpul a trecut, hotelurile au ajuns o ruină şi de pierdut a avut toată lumea. Cumpărătorul nu şi-a recuperat banii, turiştii au dat bir cu fugiţii, nepăsarea, indolenţa, criza şi lipsa unui contract ferm care să garanteze investiţii după momentul tranzacţiei au definit proporţiile dezastrului.

Fantoma lui Jack Nicholson

olimp

Anul trecut, a apărut informaţia conform căreia actorul Jack Nicholson ar fi în spatele unui fond de investiţii american dispus să cumpere complexul. Ştirea nu s-a adeverit, dar până la urmă în 2016 complexul a fost vândut. În decembrie, el a fost cumpărat de Muhammad Murad, unul dintre principalii proprietari de hoteluri din România, deţinătorul lanţului Phoenicia. Murad, născut în Liban, a plătit în jur de 10 milioane de euro şi vrea să mai investească alte 15 milioane de euro, astfel încât la 1 iunie 2018 complexul să fie deschis publicului şi clasificat la patru stele. El se va numi Amfiteatru-Panoramic- Belvedere by Phoenicia şi va fi unul cu circuit închis. "Acest complex a însemnat foarte mult pentru România şi pentru români. Acolo vom crea un complex foarte frumos în special pentru familii ca suntem specialişti în acest domeniu", a declarat Murad după perfectarea vânzării. În afara afacerilor imobiliare, Mohammed Murad, venit în România în 1982 pentru a studia medicina, mai are lanţul de fast-food Springtime şi fabrica de conserve Mandy. Săptămâna trecută, Mohammed Murad a inaugurat un hotel de cinci stele la Mamaia, Royal Phoenicia, în prezenţa premierului Mihai Tudose şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.


Imagini apocaliptice

olimp

Complexul arată acum ca după război. Geamuri sparte, pereţi scorojiţi, uşi murdare, obloane trase, plase întinse parcă într-o încercare disperată de a delimita jegul. Piscinele sunt adevărate focare de infecţie, vegetaţia a inundat şi sugrumat ultima urmă de civilizaţie. Pentru cei care nu ştiu cum arăta complexul înainte imaginile actuale sunt simbolul apocalipsei şi nimic nu lasă să se întrevadă că aceste locuri au prins şi vremuri mai bune. Câţiva câini vagabonzi şi un paznic rătăcit, cascând a pagubă mai abitir decât burta care i se reversă peste curea, întregesc un peisaj mai mult decât deprimant. E o nouă mostră de Românie neglijată. Distrusă. Furată?

Celebrul film “Nea Marin miliardar” a fost filmat parţial în acest complex


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite