FOTO ŞI VIDEO - De Ziua Marinei, la Galaţi, nu s-a mai văzut Dunărea de gropi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, autorităţile gălăţene au fost nevoite să schimbe locul tradiţional al manifestărilor de Sfânta Maria. Surpării de pe faleza superioară i s-a adăugat una pe cea inferioară, publicul de câteva mii de cetăţeni fiind în pericol. Aşa încât s-a decis organizarea festivităţilor la terminalul de pasageri al gării fluviale, iar evenimentul a fost comprimat şi lipsit de fast.

Ca să nu rişte inaugurarea lucrărilor la tunelul pe sub Dunăre printr-o nefericită surpare cu victime, edilul-şef, Marius Stan, şi echipa sa au trebuit să găsească un alt loc în care să organizeze ceremoniile de Sf. Maria în care oraşele-port celebrează şi Ziua Marinei. Cum în zona bacului ar fi întrerupt circulaţia pe un drum naţional ce trece, prin oraş, către Tulcea, iar în zona pontonului de ambarcaţiuni uşoare ar fi putut fi admirată ruina acestei investiţii finanţate de ministerul Elenei Udrea, singura soluţie rămasă a fost gara fluvială.

Surpare Faleza

Din cauza locului ales, o parcare din spatele Palatului Navigaţiei şi un ponton aproape părăsit de când traficul de călători pe Dunăre a devenit aproape inexistent la Galaţi, Ziua Marinei a adunat oar câteva sute de curioşi. Mai mult, distanţa dintre oficialităţi şi cetăţeni a crescut faţă de anii precedenţi, primii admirând parada anemică a câtorva vase comerciale private de pe ponton, în timp ce ultimii n-au văzut mai nimic din spatele terminalului şi al aleşilor întorşi cu spatele la public.

Adunare în parcare

În parcarea din spatele Palatului Navigaţiei ce găzduieşte actualmente grupul de firme private NAVROM, s-au adunat la grămadă un pluton de soldaţi, o fanfară militară, un sobor de preoţi, o echipă ISU şi forţele de ordine ale poliţiei şi jandarmilor.

Ziua Marinei Galati 1

Prefectul a întârziat jumătate de oră dar la locul manifestării a fost punctal deputatul PSD Florin Pâslaru, cercetat de ANI pentru angajări ale rudelor sale la cabinetul de parlamentar şi de fisc pentru evaziune de un milion de euro prin firma sa de media.

image

Crainicul manifestării a trebuit să prezinte arborarea drapelului prin strigăte fiindcă microfonul wireless, conectat la amplificarea montată pe ponton, nu a vrut să funcţioneze..

ziua marinei galati 10

Pomenire în plutire

Imediat după înălţarea steagului, oficialităţile s-au mutat pe pontonul de călători, lăsând cetăţenii să-i admire de pe mal.

Slujba de pomenire a fost una scurtă, ţinută de protopopul Galaţiului, arhiepiscopul Dunării de Jos, ce cuprinde Galaţiul dar şi Brăila, fiind plecat la Bucureşti cu ocazia comemorării lui Constantin Brâncoveanu.

Ziua Marinei Galati 2

După aruncarea în fluviu, crucea de flori a plutit ascunsă privirilor celor de pe mal, pe după pontonul cu oficialităţi. La fel au defilat şi cele câteva nave comerciale, văzute de pe ţărm doar de angajaţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, veniţi la serviciu în zi liberă ca să prindă loc la balcoanele instituţiei. 

Defilare fără nave militare

Răpuse probabil de acciza pe combustibil, navele militare nu au mai defilat şi în acest an. În locul vedetelor fluviale care lansau fum tricolor şi salve de artilerie, parada navelor a inclus doar câteva ambarcaţiuni ale NAVROM, nava-şcoală a liceului de profil, cea de agrement a unei firme care se ocupă cu asfaltări, construcţii pe bani publici şi hoteluri, dar şi o şalupă de 3 m lăţime pentru controlul traficului. O navă cargo sub drapel panamez, aflată în trecere prin zonă, a fost şi ea pompos anunţată întimp ce era entuziast salutată de deputatul Pâslaru, probabil un fan al ţinuturilor sud-americane.

salupa

Nici jocurile marinăreşti, „vânătoarea raţelor”, „porcul la şcondru”, „fuga în saci”, „oul la lingură”, „parâma”şi „furatul miresei”, tradiţii gustate din plin în oraşul-port, nu s-au mai ţinut în acest an. Iar concertele care răsunau pe faleza superioară au fost mutate la marginea unei intersecţii aglomerate din centrul oraşului.

Cei prezenţi la malul fluviului au putut totuşi admira parada unui pluton de soldaţi ai trupelor terestre, care au bătut pas de defilare în parcare, urmaţi de fanfara militară.

Ziua Marinei Galati 5

În ciuda eforturilor şi insistenţelor organizatorilor, propietarul unei Dacii de Constanţa nu a putut fi găsit pentru a-şi muta maşina veche dar parcată regulamentar în spaţiul transformat ad-hoc în piaţă de festivităţi.

Ziua Marinei Galati 4

Iar pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, vă prezentăm mai jos şi un montaj video al festivităţilor de la Galaţi. Porniţi filmul dând click pe imagine. Fotografiile din galeria de mai sus au fost realizate de Răzvan Vasilescu.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite