FOTO Întrebat despre prezenţa agenţilor sovietici la evenimentele din '89 din România, Gorbaciov răspunde: "Niet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a declarat miercuri în timpul vizitei sale în România, în prezenţa fostului preşedinte Ion Iliescu, că soţii Ceauşescu nu trebuiau împuşcaţi "ca nişte animale", indiferent cât de grea era situaţia din ţara noastră de la acea vreme.

UPDATE Gorbaciov neagă implicarea serviciilor secrete ruse în evenimentele din decembrie '89 din România

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a negat implicarea serviciilor secrete sovietice în evenimentele din decembrie '89 din România. "Nu credeţi toate zvonurile, toate invenţiile (...) Societatea (românească, n.r) a simţit că în ţările din jur au loc revoluţii paşnice şi cetăţenii au luat măsuri. Cred că aceste mişcări nu erau pe placul celor de la putere şi aşa au apărut luptele. (...) Adevărul este că nu ne-am implicat în nicio ţară", a declarat Gorbaciov în cadrul unui interviu pentru Pro TV.

Fostul lider sovietic a negat şi telefonul pe care Ion Iliescu l-ar fi dat la Moscova prin care cerea intervenţia trupelor ruseşti.

"Au existat multe discuţii privind legăturile mele cu Iliescu. Ne-am cunoscut în ultima etapă a desfăşuriii evenimentelor. (...) Nu a existat o astfel de rugăminte şi nu a existat un astfel de telefon. Este o invenţie", a declarat Gorbaciov. 

Regretele lui Mihail Gorbaciov ţin de întârzierea reformării Partidului Comunist din URSS şi a URSS-ului, ca întreg. Fostul lider politic a precizat că Rusia mai are mult de muncă pentru a deveni o ţară "aşa cum trebuie". "Cred ca Rusia îşi va îmbunătăţi situaţia. Deocamdată Rusia nu este în situaţia în care ar trebui să fie", a adăugat acesta.

Gorbaciov: Soţii Ceauşescu nu trebuiau împuşcaţi "ca nişte animale", indiferent cât de grea era situaţia din România

"Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a spus Gorbaciov, cunoscut pentru antipatia pe care a avut-o faţă de fostul dictator român.

Declaraţia a fost făcută la ieşirea de la dineul la care a participat alături de foştii preşedinţi români  Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Gorbaciov a declarat că a decis să revină la Bucureşti pentru a-l revedea pe fostul fostul preşedinte (Ion Iliescu, n.r), pe care îl cunoaşte de mult timp. "Am hotărât să vin, pentru că la anul împlinesc 80 de ani, deja timpul trece foarte repede", a adăugat Gorbaciov.

Gorbaciov despre accidentul de la Smolensk: "Rusia şi Polonia trebuie să treacă împreună peste această tragedie"

Ultimul lider sovietic a declarat referindu-se la accidentul aviatic de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski împreună cu alte 95 de persoane, că Rusia şi Polonia trebuie să trebuie să treacă împreună peste această tragedie.

Imagini de la  vizita ultimului lider sovietic

image

Gorbaciov a reamintit că există două comisii, poloneză şi rusă, care încearcă să detemine cauzele accidentului petrecut în condiţii de "ceaţă groaznică".

Gorbaciov a recunoscut masacrul ofiţerilor polonezi de la Katyn, precizând că este "o mare tragedie", "o chestiune importantă şi pentru polonezi, şi pentru relaţiile noastre bilaterale", a mai spus Gorbaciov. Acesta a readus în atenţia publicului că la Katym au fost ucişi şi  4.000 de cetăţeni ruşi.

În 1940, poliţia politică sovietică, NKVD, executa în pădurea Katyn peste 22.000 de ofiţeri polonezi, elita armatei şi intelectualităţii Poloniei de dinainte de război. URSS a încercat mult timp să ascundă crima acuzând trupele naziste de măcelul de la Katyn. Teribila crimă a fost recunoscută abia în 1990 de către  Mihail Gorbaciov.

Imagini de la  vizita ultimului lider sovietic



"Ţinând cont de ceea ce am trăit noi şi polonezii împreună, consider că trebuie să facem totul pentru ca această apropiere care a început între ţările noastre să continue. Acum trebuie să trecem împreună peste această nouă tragedie", a spus Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a adus aminte că preşedintele rus Dmitri Medvedev va participa, alături de alţi şefi de stat, la funeraliile preşedintelui polonez decedat sâmbătă în apropiere de Smolensk.

Analiştii de politică internaţională vorbesc de o mare victorie a premierului polonez Donald Tusk pentru că a reuşit să-l aducă la premierul rus Vladmir Putin la ceremonia de comemorare a celor 70 de ani de la masacrul de la Katyn, de pe 7 aprilie. 

image

CITEŞTE ŞI: Fostul bodyguard al dictatorului: Dacă Ceauşescu rămânea cu noi, nu-l omorau" (GALERIE FOTO)

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite