FOTO / VIDEO / Cele mai importante momente ale anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentate, proteste, revolte, ciocniri, alegeri, investiri în funcţii, numiri, lovituri de stat, descoperiri ştiinţifice, premii, atacuri, pandemii, catastrofe naturale, decese. Toate acestea fac parte din spectacolul oferit de anul 2009. Mai jos aveţi o trecere în revistă a principalelor momente ale anului care se apropie de final.

Atentate

Atentat eşuat supra zborului Amsterdam-Detroit

No title

Un nigerian în vârstă de 23 de ani a încercat să detoneze, pe 25 decembrie, un dispozitiv exploziv la bordul avionului Airbus al companiei americane Northwest Airlines, care asigura legătura între Amsterdam şi Detroit, cu 20 de minute înainte de aterizarea aparatului de zbor. Atentatul a fost de curând revendicat de organizaţia teroristă Al Qaeda. Măsurile de securitate în aeroporturi s-au înăsprit după acestă tentativă teroristă eşuată în întreaga lume.

Crime de război în Fâşia Gaza

Operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza, care s-a soldat în 22 de zile cu peste 1.400 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi 13 israelieni, dintre care 3 civili, s-a sfârşit la 18 ianuarie 2009. Ofensiva a fost lansată la 27 decembrie 2008 de armata israeliană, cu scopul de a opri tirurile cu rachete din teritoriul palestinian controlat de mişcarea islamistă Hamas. Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a aprobat, pe 16 octombrie, o rezoluţie iniţiată de Autoritatea Palestiniană prin care este validat raportul „Goldstone", un document care acuză armata israeliană şi militanţii Hamas de crime de război comise în timpul ofensivei din Fâşia Gaza, din iarnă.

Atac asupra Papei Benedict al XVI-lea
Suveranul Pontif, în vârstă de 82 de ani, a fost victima unui atac, în timpul tradiţionalei slujbe de Crăciun de anul acesta. Papa Benedict a fost surprins de o cameră cum este trântit la pământ în timp ce înainta spre culoarul pincipal al Bazilicii Sf. Petru. Deși tremura, Papa Benedict al XVI-lea s-a ridicat și a continuat slujba. Femeia care l-a împins pe papă, aflată la a doua tentativă de acest gen, a fost declaratîă "dezechilibrată" psihic şi internată la o clinică din Roma.

Papa Benedict al XVI-lea a fost victima unui atac premeditat

Masacrul de la Fort Hood
Psihiatrul militar cu grad de maior Nidal Hasan a deschis focul asupra militarilor din baza de la Fort Hood, statul american Texas, la 5 noiembrie, ucigând 13 dintre aceştia şi rănind alţi 42, înainte de a fi împuşcat de poliţie.

Silvio Berlusconi agresat

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost lovit în faţă în timpul discursului susţinut pe 13 decembrie în Piazza Duomo din Milano de Massimo Tartaglia, în vârstă de 42 de ani, care a reuşit să treacă neobservat de oamenii de pază şi l-a lovit pe premier cu statuetă reprezentând o miniatură a Domului. Bărbatul se afla sub tratament psihiatric de mai bine de zece ani şi a mărturisit că-l urăşte pe „Il Cavaliere". Ulterior, cetăţeanul şi-a prezentat scuzele în faţa premierului italian. Vezi GALERIE FOTO aici.

Air France
La 1 iunie, zborul AF 447 al companiei Air France, pe ruta Rio-Paris, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic, la scurt timp de la decolare, cauzele acestei catastrofe, soldată cu 228 de morţi, rămânând necunoscute.

Pasagerii cursei 1549 Airbus 320 aşteptând pe aripile avionului, care pluteşte pe râul Hudson, după ce ambele motoare ale aparatului de zbor au fost afectate de ciocnirea cu un stol uriaş de păsări.

Anul 2009 în imagini / Pasagerii Airbus 320 aşteptând pe aripile avionului, după coliziunea cu un stol de păsări

Politic

Investirea lui Barack Obama/ Primul preşedinte de culoare al SUA

Barack Obama

Barack Obama, în vârstă de 47 de ani, devine la 20 ianuarie primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, sărbătorind triumful "speranţei" asupra "temei" într-un moment în care statul se confrunta cu două războaie şi o criză economică majoră. Prima sa decizie vizează închiderea închisoarii de la Guantanamo, simbol al exceselor preşedinţiei lui George W. Bush, pe care promite să o închidă cât mai curând posibil.


"Revoluţia Twitter" î
n Moldova

Cetăţenii din Republica Moldova s-au prezentat la urne, într-un climat tensionat, la 5 aprilie pentru alegerile legislative, a căror miză a fost considerată viitorul european al ţării şi ieşirea din sfera de influenţă a Rusiei. În timpul "Revoluţiei Twitter" au fost arborate drapele ale Uniunii Europene şi ale României pe sediile Preşedinţiei şi Parlamentului moldovean.

Alegeri în Afganistan
Cel de-al doilea scrutin prezidenţial din istoria Afganistanului, s-a desfăşurat la 20 august într-un climat de frică, este marcat de fraude masive în favoarea preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai, care câştigă la 2 noiembrie, cu retragerea înaintea celui de al doilea tur a rivalului său, Abdullah Abdullah.

Ciocniri violente la Teheran

Mulţi au fost arestaţi şi unii răniţi spitalizaţi

Modul în care preşedintele în exerciţiu al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a câştigat alegerile în faţa lui Mir Hossein Moussavi a generat proteste violente la Teheran, unde mii de susţinători ai adversarului lui Ahmadinejad au ieşit în stradă. Autorităţile iraniene au scos mii de ofiţeri de securitate pe străzile din Teheran. Au avut loc ciocniri violente între civili şi forţele de ordine, care s-au aoldat cu victime.

Numiri

Barroso, un nou mandat de preşedinte al UE
Jose Manuel Barroso a obţinut sprijinul Parlamentului European pentru încă cinci ani, în urma votului din Parlamentul European, José Manuel Barroso. Aflat la al doilea mandat, Barroso a fost ales de 382 din 718 deputaţi europeni.

Soniei Sotomayor, prima judecătoare hispanică la Curtea Supremă a SUA
Sonia Sotomayor este prima femeie de origine hispanică în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie a SUA, dupa ce Senatul i-a confirmat la 7 august numirea în această funcţie. Sotomayor (55 de ani) este a treia femeie din istorie care face parte din Curtea Supremă de Justiţie.

SUA renunţă la proiectul scutului antirachetă din Europa de Est
Statele Unite au anunţat, pe 17 septembrie, că abandonează proiectul de mobilizare a acestui scut în Europa , ulterior stabilind ulterior un alt plan al scutului antirachetă, care acoperă şi România şi este considerat mai eficient, pentru ca principiul securităţii între starele membre NATO să fie respectat.

Lovitura de stat asupra presedintelui Hondurasului, Manuel Zelaya
Preşedintele Manuel Zelaya a fost arestat de armată şi alungat de la putere printr-o lovitură militară de stat. Zelaya a plecat în exil după ce a fost acuzat că încearcă să schimbe constituţia ca să mai câştige un mandat ca preşedinte. În locul său a fost numit Roberto Michelletti, un politician conservator.

Ştiinţă

NASA a descoperit apă pe Marte
Agenţia Spaţială Americană a anunţat că descoperirea unor zone cu concentraţii mari de bioxid de siliciu, pe Marte, o dovadă nouă care vine în sprijinul ideii că planeta a fost acoperită cândva de cantităţi importante de apă.

NASA a găsit urme ale existenţei vieţii bacteriene pe Marte

Descoperirea hominidului Ardi
O creatură cu înfăţişarea apropiată de a primatelor, care a trăit în urmă cu aproximativ patru milioane de ani, în perioada în care fiinţele umane descopereau mersul biped, a fost desemnată cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2009 de revista Science. Scheletul lui Ardi a fost descoperit în Etiopia în perioada 1992 - 1994, însă paleoantropologii americani au făcut publică informaţia abia în 2009, după ce teoria lor a fost confirmată de laboratoarele de specialitate.

Mai multe despre Succesele ştiinţei în 2009 aici.

Cultură

Barack Obama, premiu Nobel pentru Pace 2009
La 9 octombrie Barack Obama primeşte premiul Nobel pentru Pace, în cadrul ceremoniei de la Oslo, la doar nouă zile după ce Statele Unite au anunţat o suplimetare a contingentului american în Afganistan. Premiul a fost acordat preşedintelui american pentru "eforturile sale extraordinare de consolidare a diploma'iei internaţionale si a cooperarii între popoare".

Scriitoarea Herta Müller, Nobel pentru Literatură
Premiul Nobel pentru literatură 2009 a fost atribuit scriitoarei germane născută în România Herta Muller, ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România. Comitetul Nobel decis să acorde premiul scriitoarei "pentru concentraţia poeziei şi francheţea prozei cu care descrie viaţa dezmoşteniţilor".

image

Momente comice

Gaddafi rupe Carta ONU
În cadrul reuniunii ONU din septembrie, liderul libian Muammar Gaddafi a rupt o parte din Carta Naţiunilor Unite pe care o ţinea în mână, afirmând ca este de acord cu preambulul acesteia, dar nu şi cu restul continuţului.

Proteste / revolte

Revoltele dintre uiguri si hani din Xinjiang
Violenţele interetnice de la Urumqi (China), pe 5 iulie, provoacă moartea a 197 de persoane, fiind cele mai sângeroase incidente din ultimele decenii.

Comemorări

20 de ani de la căderea Zidului Berlinului
Evenimentul de comemorare a două decenii de la Căderea Zidului a fost marcat de un spectacol de artificii şi a adunat mii de oameni în faţa legendarei Porţi Brandenburg.

No title

20 de ani de la Revoluţia de Catifea
Pe 17 noiembrie, Cehia a aniversat 20 de ani de la aşa-numita Revoluţie de Catifea, care a pus capăt regimului comunist în fosta Cehoslovacie fără vărsare de sânge. La o săptămână după ce căzuse Zidul Berlinului, în1989, o mişcare populară paşnică, soldată cu încheierea a peste 40 de ani de guvernare comunistă, a fost declanşată la Praga, în urma unei intervenţii în forţă a poliţiei asupra unor manifestanţi studenţi.

18 ani de la dobândirea independenţei pt Moldova
27 august-zi în care Republica Moldova marchază 18 ani de independenţă. În centrul capitalei, în timp ce autorităţile centrale marchează Ziua Republicii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, autorităţile publice locale, deputaţi ai opoziţiei şi oameni de cultură consemnează Ziua Independenţei la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Social

Pandemia de gripă porcină
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat pe 24 aprilie existenţa a câteva sute de cazuri de gripă produsă de virusul A/H1N1, cu 60 de morţi în Mexic. În iunie OMS ridică nivelul de alertă la 6, în faţa gripei, considerată pandemie mondială, prima din secolul XXI.

No title

Ciudad Juarez, declarat cel mai periculos oraş din lume

Oraşul mexican a fost desemnat cel mai periculos oraş din lume, din cauza ratei criminalităţii, care ajunge la 130 de omoruri la 100.000 de locuitori, fiind grav afectat de reglări de conturi între găşti rivale care se ocupă cu traficul de droguri. Pe locul doi s-a clasat capitala venezueleană Caracas, iar pe al treilea oraşul american New Orleans.


Summitul de la Copenhaga 

Între 7 şi 18 decembrie, la conferinţa de la Copenhaga sub egida ONU, delegaţiile a 192 de state, dintre care 100 de şefi de stat, au încercat să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale şi evitarea modificărilor climatice majore, UE angajându-se să acorde un ajutor de 7,2 miliarde de euro statelor sărace.

Financiar

La 1 iunie, constructorul de automobile General Motors, care a deţinut timp de 77 de ani consecutiv (1931-2007) titlul de lider pe piaţa mondială în ceea priveşte volumul vânzărilor, fiind detronat de compania japoneză Toyota, a anunţat încetarea plăţilor.


Pierderi/decese

Moartea lui Michael Jackson

Michael Jackson

La 25 iunie, decesul suprinzător al lui Michael Jackson, în vârstă de 50 de ani, în urma unui stop cardiac, face înconjurul lumii. Regele muzicii pop era aşteptat cu o serie de 50 de spectacole, după aproape zece ani de tăcere. Familia sa a organizat, pe 7 iulie, la Staples Center, o ceremonie în memoria megastarului. Evenimentul a fost urmărit de peste un miliard de oameni din întreaga lume.

Decesul senatorului american Edward Kennedy
Moartea senatorului democrat Ted Kennedy, ultimul patriarh al clanului Kennedy, a generat o adevărată avalanşă de omagii în Statele Unite şi nu numai. Fratele fostului preşedinte John F.Kennedy s-a stins din viaţă, la sfârşitul lui august, la vârsta de 77 de ani, din cauza unei tumori cerebrale. Moartea sa semnifică sfărşitul unei jumătăţi de secol de istorie politică a Statelor Unite ale Americii, notau ziarele.

Actorul american Patrick Swayze şi-a găsit şi el sfarsitul la 14 septembrie 2009, după o luptă îndelungată cu cancerul pancreatic.

De asemenea, Stephen Gately, fost membru al trupei Boyzone a decedat în timpul unei vacanţe în Palma de Mallorca, la începutul lunii octombrie.

Actriţa Brittany Murphy, cunoscută pentru rolurile sale din "8 Mile" şi "Nu spune nici o vorbă" a încetat din pe 21 decembrie în timp ce se afla în casa sa din Los Angeles în urma unui stop cardiac.


Fenomene naturale

Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 provoacă moartea a peste 1.100 de persoane, la 30 septembrie, în vestul insulei Sumatra.

Fenomenul natural cu cele mai multe victime în 2009 a fost seismul din insula Sumatra, produs la 30 septembrie şi soldat cu 1.200 de morţi.

Cel mai costisitor eveniment al anului a fost furtuna Klaus, care a lovit Spania şi Franţa în ianuarie, privând de electricitate mai mult de un milion de persoane. Pierderile au atins 5,1 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde acoperite de asigu

Sport

Supercampioana FC Barcelona
Un an fantastic pentru echipa catalană: campionatul în Primera Division, Liga Campionilor, Cupa Regelui, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei, Cupa Mondială a Cluburilor, un record absoult de șase titluri într-un singur an.

Cel mai bun atlet al anului
După ce a "explodat" la Jocurile Olimpice de la Beijing, jamaicanul Usain Bolt şi-a doborât anul acesta propriiile recorduri la probele de 100 de metri şi 200 de metri. Bolt a ridicat în 2009 ştacheta sus: "Daca imi voi imbunatati strtul sunt sigur ca pot alerga mai repede", declara învingătorul.

Usain Bolt

Roger Federer, lider al tenisului mondial
Elveţianul a terminat anul 2009 pe prima poziţie a clasamentului. Federer a reuşit să-şi adjudece singurul trofeu care îi lipsea din palmares, cel de la Roland Garros. Un an special pentru elveţian pentru ca a ajuns la un impresionant număr de turnee de Mare Slem câştigate (15).

Românul Lucian Bute, campion mondial la box
Pugilistul român şi-a dovedit valoarea în meciul cu Librado Andrade, la sfârşitul lunii noiembrie, reuşind să-şi pastreze titlul de campion mondial IBF, categoria supermijlocie.

Cristiano Ronaldo, cel mai frumos gol
FIFA i-a acordat jucătorului portughez Cristiano Ronaldo premiul pentru cel mai frumos gol al anului 2009, în cadrul unei festivităţi care a avut loc în Elveţia, la Zurich. Golul premiat a fost înscris de jucătorul lui Real Madrid pe 15 aprilie, pentru Manchester United, în returul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, cu un şut de la peste 30 de metri.

Cristiano Ronaldo

Filme
Industria cinematografiei americane a avut încasări record, de peste 10 miliarde de dolari. Printre filmele cele mai profitabile se numără "Avatar", cea mai scumpă peliculă din istorie şi "This is it", cel mai bine vândut documentar al tuturor timpurilor.

Filmul "Avatar", cea mai scumpă producţie

Povestea lui James Cameron plasată peste 200 de ani pe luxurianta planetă Pandora a reuşit să adune circa 617 milioane de dolari pe plan global la doar zece zile de la lansarea oficială, având şanse să se înscrie printre puţinele pelicule care reuşesc încasări de peste un miliard de dolari.

Fashion

Alexa Chung, cea mai elegantă femeie în 2009
Prezentatoarea TV Alexa Chung a fost desemnata de revista Vogue cea mai stilata femeie a anului 2009. Alexa Chung, în vârstă de 26 de ani, s-a remarcat ca manechin la Vivienne Westwood, iar apoi ca prezentatoare la o televiziune britanică, de unde a trecut la MTV, la New York.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite