Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Medicamentului a recunoscut că a primit şpagă 200.000 de lei. El a semnat un acord cu DNA pentru 4 ani de închisoare

Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Medicamentului a recunoscut că a primit şpagă 200.000 de lei. El a semnat un acord cu DNA pentru 4 ani de închisoare

Lazăr Iordache

Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Lazăr Iordache, a recunoscut faptele de dare de mită şi cumpărare de influenţă de care este acuzat de procurorii DNA, care au trimis instanţei acordul încheiat cu acesta şi propunerea de condamnare la patru ani de închisoare cu executare.

 Lazăr Iordache, în prezenţa avocatului său, a declarat că recunoaşte comiterea faptelor de dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv patru ani închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, arată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii DNA au sesizat instanţa de judecată de la Tribunalul Bucureşti cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei lui Lazăr Iordache, la data faptelor vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, cercetat în stare de arest preventiv.

Anchetatorii au scris, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, că, în perioada aprilie – iunie, Lazăr Iordache i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din Ministerul Sănătăţii (martor în cauză) 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătăţii pentru două spitale destinate construirii unei staţii de epurare şi pentru dotarea cu echipamente medicale, iar în aprilie i-a dat 125.000 de lei ca să semneze alocările bugetare către aceste unităţi sanitare şi să intervină la persoanele responsabile din minister astfel încât banii să fie viraţi către unităţile sanitare.

Banii daţi de fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor care vizau construirea unei staţii de epurare şi respectiv dotarea cu echipamente medicale, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că cele două unităţi sanitare sunt Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău şi Spitalul din Petroşani, judeţul Hunedoara.

Anchetatorii au mai stabilit că, după ce martorul a fost schimbat din funcţie, Iordache a reiterat promisiunile sale de acordare a unor sume de bani unei alte persoane cu putere de decizie în cadrul Ministerului Sănătăţii.

În aceleaşi circumstanţe, în luna aprilie, Lazăr Iordache i-a cerut şi a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor în cauză) suma de 200.000 de lei, în două tranşe de câte 100.000 de lei, promiţându-i că va remite banii persoanelor din Ministerul Sănătăţii responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizării unuia dintre proiecte.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 200.000 de lei primită de Iordache şi au cerut Tribunalului Bucureşti, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei menţinerea măsurii asigurătorii.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: