Fostul vicepremier Gabriel Oprea a venit la Curtea Supremă pentru procesul „Limuzina”: „Sunt nevinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea. FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea. FOTO Eduard Enea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde are termen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI. Cazul este denumit de presă dosarul „Limuzina”.

La intrare în sediul instanţei supreme, Gabriel Oprea a fost întrebat de jurnalişti de ce le-a cerut colegilor din Senat să îl apere şi să respingă cererea DNA de începere a urmăririi penale. „Pentru că sunt chiar nevinovat", a replicat Oprea, susţinând că nu el a făcut procedurile parlamentare.

Ce s-a întâmplat la ultimul termen

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a stat pe 6 septembrie aproximativ trei ore la ICCJ, şedinţa în cameră preliminară fiind secretă. La ieşirea de la ICCJ, Oprea a spus că în timpul mandatului său au fost achiziţionate 5.000 de maşini pentru MAI, iar pentru autoturismul cumpărat de DIPI el a pus o singură rezoluţie – „măsuri legale".

„M-am prezentat azi în dosarul în care a fost achiziţionată o maşină. Dosarul este legat de un document legal pe care am pus o singură rezoluţie - măsuri legale. Nu am stabilit eu nici preţ, nici marcă , nici nimic, în contextul în care în timpul mandatului meu s-au achiziţionat cinci mii de maşini care erau necesare celor de la Ministerul de Interne. Am plecat de la minister, iar maşina este în garajul Ministerului de Interne. N-am luat-o acasă”, a declarat Oprea.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată. Dosarul a fost numit de presă „Limuzina” şi vizează achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite