Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu şi fostul senator Sebastian Grapă, acuzaţi de fapte de corupţie, arestaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu, urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi alte două persoane, între care şi fostul senator Sebastian Grapă, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, de Tribunalul Braşov.

UPDATE Tribunalul Braşov a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Aristotel Căncescu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a lui Sebastian Grapă pentru dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi a lui Gavril Matei pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

Astfel, cei trei au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, acuzat de dare de mită în formă continuată, judecătării au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Decizia instanţei braşovene nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Braşov, potrivit News.ro

Fost senator, reţinut

Fostul senator Sebastian Grapă a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, fapte în formă continuată. Procurorii cer arestarea fostului parlamentar şi a mai multor persoane, printre care fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu.

Potrivit procurorilor DNA, foştii consilieri judeţeni Sebastian Grapă, Gavril Matei şi Claudiu Cornea urmează a fi prezentaţi, astăzi la Tribunalul Braşov, cu propunere de arestare preventivă.

Grapă a fost reţinut pentru fapte comise în perioada în care era consilier judeţean şi ulterior senator în Parlamentul României. Acuzaţiile DNA: dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi  complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni);

Gavril Matei, consilier judeţean şi om de afaceri, este acuzat de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Aristotel Căncescu, direct la Tribunal

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aristotel Căncescu (foto), la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de
- luare de mită în formă continuată (7 infracţiuni),
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracţiuni) şi
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

image

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al PNL Braşov, ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Astfel, Aristotel Căncescu ar fi primit de la următorii inculpaţi următoarele sume de bani:
- de la Sebastian Grapă a primit suma de 170.000 lei;
- de la Claudiu Cornea a primit suma de 100.000 lei;
- de la Valentin Olimpiu Şoneriu a primit suma de 60.000 lei;
- de la Gavril Matei a primit suma de 50.000 lei;
- de la Răzvan Ovidiu Şandru a primit suma de 50.000 lei;
- de la Vasile Ungureanu a primit suma de 40.000 lei;
- de la Dragoş Romulus Crăciun a primit suma de 15.000 lei.

„Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv”, arată procurorii DNA.

Procurorii DNA mai spun că toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. „Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012. Ulterior, toţi cei şapte inculpaţi au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov”, acuză anchetatorii.

Cine mai este cercetat în dosar

În acest caz mai sunt cercetate sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile mai multe persoane.
Adrian Sabin Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Cristinel Paltin, primar al comunei Şercaia, judeţul Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Valentin Olimpiu Şoneriu, Răzvan Ovidiu Şandru, Vasile Ungureanu şi Dragoş Romulus Crăciun, consilieri judeţeni pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Bani din fondul de rezervă al CJ, alocaţi preferenţial

Potrivit DNA, în perioada 2012 - 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Căncescu ar fi aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Grapă Sebastian şi mai multe primării din judeţ.

„Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012”, acuză DNA.


În anul 2013, Căncescu la cererea şi cu ajutorul lui Matei Gavril, ar fi aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Braşov sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din judeţul Braşov de la o societate care ar fi fost controlată în fapt de Matei Gavril.

„În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Braşov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa”, arată DNA.

Alocările de bani se făceau "pe persoană"

În acest context, Căncescu ar fi ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. „Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian , fără discuţii sau verificări”, mai spun procurorii.  

În aceeaşi perioadă, Paltin Cristinel, în calitate de primar al Comunei Şercaia, la cererea şi cu ajutorul lui  Grapă, ar fi încheiat cu o societate administrată şi deţinută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea şi predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov” în valoare de 78.120 lei.

Contractul respectiv ar fi fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea acestei achiziţii, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.

„În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”, susţin procurorii DNA.

În atribuirea contractelor descrise anterior, Grapă ar fi beneficiat de ajutorul lui Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activităţi:
- a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligaţiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ şi cantitativ, acestea fiind descărcate de pe Internet,
- a pus la dispoziţia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menţionate în contracte,
- a completat şi semnat facturi,
- a redactat contracte,
- a retras bani din conturile societăţilor şi
- a păstrat legătura cu primarii comunelor respective.

„Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Braşov şi primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”, mai acuză procurorii DNA.







 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite