UPDATE DNA îl contrazice pe Gheorghe Stan. Nu a avut discuţii cu fostul şef al SIIJ cu privire la retragerea apelurilor în dosarele lui Ghiţă şi Hrebenciuc

UPDATE DNA îl contrazice pe Gheorghe Stan. Nu a avut discuţii cu fostul şef al SIIJ cu privire la retragerea apelurilor în dosarele lui Ghiţă şi Hrebenciuc

FOTO: Adevărul

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis marţi că nu a existat niciun fel de discuţie cu procurorii Secţiei Speciale cu privire la retragerea apelurilor în dosarele lui Viorel Hrebenciuc sau Sebastian Ghiţă. Răspunsul vine ca reacţie la afirmaţiile fostului şef al SIIJ, Gheorghe Stan care a susţinut că deciziile în aceste dosare au fost susţinute de către procurorii DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE DNA a precizat că nu a existat niciun fel de comunicare cu SIIJ cu privire la retragerea apelului în dosarul lui Hrebenciuc iar cu privire la dosarul lui Sebastian Ghiţă, Direcţia a fost doar informată cu privire la decizia Secţiei.

„Ca urmare a interviului publicat de o agenţie de presă în care fostul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie Gheorghe Stan a afirmat că Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi fost de acord cu decizia secţiei de a retrage căile de atac în două dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, Biroul de Informare şi Relaţii Publice face următoarea precizare:

Nu a existat niciun fel de discuţie / corespondenţă cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc şi alţii, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a aflat din presă.

Cu referire la cel de-al doilea dosar care a fost trimis în judecată Sebastian Ghiţă şi alţii, mediatizat prin comunicatul nr. 910/VIII/3 din 29 iunie 2016, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru.

Având în vedere că printre inculpaţii trimişi în judecată în cele două dosare se află şi persoane care au calitate a de magistraţi, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin OUG nr. 7/2019, Direcţia Naţională Anticorupţie nu mai are nicio competenţă în dosarele privind magistraţi, inclusiv în cele aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Consecinţa nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpaţii condamnaţi în primă instanţă nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitaţi rămân achitaţi”, se arată în comunicatul DNA.

***

Fost şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor şi noul judecător CCR, Gheorghe Stan, susţine că DNA nu a formulat obiecţiuni în ceea ce priveşte retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă.

„Aici nu este vorba de „bine aranjaţi, freze sau competenţe 0 barat”, aşa cum spunea cineva recent în mediul online, ci de faptul că la nivelul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie s-a făcut o analiză complexă, completă şi responsabilă având la dispoziţie întreaga documentaţie care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni”, a declarat fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, pentru mediafax.ro.

Gheorghe Stan se referă la retragerea apelurilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către Secţie, în dosarele lui Sebastian Ghiţă (achitat în primă instanţă) şi al lui Viorel Hrebenciuc (condamnat la 2 ani de închisoare). În dosarul lui Hrebenciuc, instanţa supremă deja a admis retragerea apelului.

Noul judecător al Curţii Constituţionale a mai amintit şi despre atacurile la adresa Secţiei pe care a condus-o.

„Este evident pentru orice persoană de bună credinţă că Secţia este ţinta unor atacuri repetate şi absurde, aflate la limita legii şi acest aspect nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între cei care respectă legea şi cei care sunt abuzivi. Însă ce vreau să vă precizez este că toate aceste atacuri nu au fost de natură să ne împiedice în desfăşurarea activităţii, în dosare la care s-a făcut referire prin mass-media”, a mai declarat Gheorghe Stan.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, 14 iunie, decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta urmând să fie numit la CCR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: