Fostul şef al NSA şi CIA, Michael Hayden: Nu există intimitate pe internet. Este un spaţiu care a fost creat să nu fie sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al National Security Agency şi Central Intelligence Agency, generalul Michael Hayden, a discutat în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea TV despre teme precum securitatea cibernetică, colectarea informaţiilor şi modul în care spaţiul privat din mediul online este de multe ori încălcat.

Interviul fostului şef al celor două agenţii de informaţii americane a fost acordat jurnalistului Ion M. Ioniţă, blogger adevărul.ro, temele abordate fiind axate în jurul chestiunii securităţii cibernetice din perioada contemporană şi provocările actuale din acest domeniu.

Hayden a declarat în mod deschis faptul că intimitatea pe internet este practic ceva imposibil în secolul XXI, mediul online fiind periculos şi afectând toate aspectele vieţii, potrivit generalului american.  

„Trebuie să fim conştienţi că atunci când folosim Internetul este ca şi cum, în urmă cu 100 de ani, ai fi bătut o scrisoare personală, într-un cui, la Poştă, pentru ca toată lumea să o citească. Sunt multe straturi ale vieţii personale. Acesta ar fi primul sfat. Nu vorbim numai despre guverne, sunt şi instituţii private care pot accesa date personale. Al doilea lucru pe care l-aş sugera este ca oamenii să se implice. Ca fost şef al NSA nu voi cere scuze pentru că am fost agresivi când am urmărit ţinte ale serviciilor de informaţii străine, însă în democraţie noi trebuie să urmăm voinţa oamenilor. Avem nevoie ca aceştia să stabilească limite după care să ne ghidăm”, a adăugat fostul lider al CIA şi NSA.

Hayden a punctat şi faptul că internetul este „un spaţiu care nu a fost creat să fie sigur”, ceea ce duce la o „luptă” continuă de a realiza un minim de siguranţă.

„Miezul unei relaţii profunde între state” este de multe ori reprezentat de relaţiile între serviciile de informaţii. „Există o profunzime a relaţiei dintre Statele Unite ale Americii şi România pe interese comune. Două dintre acestea sunt contra-terorismul şi contra-proliferarea”, a adăugat fostul şef al NSA şi CIA., subliniind faptul că această colaborare între cele două state nu este bună doar pentru actorii direct implicaţi, ci pentru întreaga Europa.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite