Fostul şef al CCR, despre impozitarea pensiilor de serviciu: „Nu pensiile speciale sunt nesimţite, nesimţirea e că celelalte pensii sunt mici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, fost şef al CCR Imagine: Mediafax
Augustin Zegrean, fost şef al CCR Imagine: Mediafax

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că prin impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, conform legii adoptate miercuri de către deputaţi, este încălcată Constituţia.

„Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituţiei. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, şi atunci cum poţi justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituţie vorbeşte despre justa aşezare a sarcinilor fiscale”, a declarat Zegrean pentru HotNews.ro.

Fostul preşedinte al CCR  mai spune că pensiile mici nu vor creşte prin tăierea pensiilor mari.

„Aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Naţional de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalţi. Nu pensiile de serviciu sunt nesimţite, nesimţirea este că celelalte pensii sunt mici. În niciun caz această lege nu este constituţională, pentru că oamenii trebuie trataţi egal în faţa legii. Şi pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi”, a afirmat Zegrean.

În cine îşi pun speranţele, de fapt, aleşii

Întrebat despre un eventual demers de sesizare a CCR asupra acestei legi, Zegrean a răspuns: „Cred că speranţa parlamentarilor să nu treacă de Curte este mai mare decât speranţa că va trece”.

Parlamentul a decis miercuri, 17 iunie, impozitarea pensiilor speciale de peste 2.000 de lei cu până la 85%. Proiectul PSD a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, fiind aprobat cu 307 voturi ”pentru” şi doar unul împotrivă. Deputatul Dorel Căprar a votat împotrivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite