Angela Nicolae, fost procuror de la Parchetul General, arestată după ce a atacat probele DNA pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror al Parchetului General Angela Nicolae a fost arestată preventiv, joi, de magistraţii Curţii Supreme, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă pe motiv că acesta ar fi folosit pe internet un limbaj agresiv prin care ataca probele anchetatorilor din dosarul în care este judecată pentru trafic de influenţă.

Concret, anchetatorii au susţinut că Angela Nicolae, „la câteva zile după ce a beneficiat de punerea în libertate, succesiv, prin înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, apoi cu controlul judiciar,(20 iunie 2014), în loc să respecte obligaţiile impuse de instanţa supremă de fond şi să aibă o conduită procesuală demnă, să-şi pregătească apărarea, aşa cum a motivat fiecare cerere pe care a formulat-o pentru judecarea sa în libertate, s-a plasat, începând cu 15 iunie 2014, în spaţiul public virtual şi, într-un mod agresiv ca limbaj scris, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri în acest cadru pe care şi l-a ales, altul decât cel legal procesual”, se arată în comunicatul DNA..

Astfel, procurorii notează că spaţiul public virtual a fost ales de către inculpată drept cadru procesual pentru prezentarea aşa ziselor probe, ridicarea excepţiilor şi pentru consemnarea declaraţiilor, pretextând în mod fals, chiar în cuprinsul scrisorilor deschise, că nu a avut posibilitatea reală să-şi formuleze apărări şi să-şi administreze probe în proces.

„Arătăm sub acest aspect că, demersurile derulate de inculpata Nicolae Angela Eugenia, după aplicarea măsurilor preventive mai uşoare, nu s-au axat pe pregătirea apărării. Deşi acestea au fost motivele cererii sale de punere în libertate, dublate cu motivele familiale şi care au fost atent cântărite de către instanţa supremă de fond şi avute în vedere, la proporţionalitatea şi aplicarea gradată a unor măsuri preventive din ce în ce mai uşoare, preocuparea inculpatei, după luarea măsurii preventive mai uşoare a arestului la domiciliu şi mai ales după luarea măsurii controlului judiciar, deci după 20 iunie 2014, a fost alta”, mai arată DNA.

Afirmaţii false pe internet

De asemenea, DNA arată că Angela Nicolae a încercat să genereze percepţii false în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse.

„Prin adevărate declaraţii de caz, cereri, excepţii, solicitări de probe, acuzaţii că procurorul şi instanţa de fond au împiedicat administrarea probelor, inculpata a demarat apărări, susţineri, acuzaţii, aflate într-o neconcordanţă totală cu probele cauzei şi în afara cadrului procesual, urmărind să provoace o preluare spontană generatoare de percepţii false asupra elementelor esenţiale ale cauzei”, mai notează anchetatorii..

Astfel, în acest caz, procurorii s-au limitat strict „la conduita inculpatei prin raportare la cererile, excepţiile, declaraţiile privind dosarul în care este inculpată şi concluzionăm, pentru toate cele dezvoltate supra că se impune înlocuirea măsurii controlului judiciar dispusă la data de 20.06.2014 cu măsura arestului preventiv”.

Trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

Direcţia Naţională Anticorupţie a decis,pe 18 decembrie 2013, trimiterea în judecată a Angelei Nicolae, fost procuror în cadrul Parchetului General, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare. Aceasta este acuzată de trei infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care două în formă continuată.

Fiul acesteia, Daniel Nicolae, a fost trimis în judecată complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. 

Omul de afaceri care se presupune că i-ar fi mituit, Rami  Ghaziri, va fi judecat pentru cumpărare de influenţă în formă continuată.

De asemenea, şi omul de afaceri Gheorghe Sorin va fi judecat tot pentru cumpărare de influenţă în formă continuată. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, precum şi de mai multe ori în cursul anului 2013, Angela Nicolae ar fi pretins de la  Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului său Dnaiel Nicolae, sume de bani totalizând 111.715, 64 lei şi 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui Nicolae Daniel, în total 82.215,64 lei. 

În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile pentru Rami Ghaziri şi firmei sale.

„Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO  avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de  Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa  şi  declinat ulterior la D.N.A.- Serviciul Teritorial Ploieşti”, arată procurorii. 

Mai mult, în perioada 28 mai 2013 -12 iulie 2013, Angela Nicolae ar fi cerut şi primit de la Sorin Gheorghe, în trei tranşe,  suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul Parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al cumpărătorului de influenţă, cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.  

În luna august 2013, procurorul Nicolae ar fi primit de la Gheorghe, în urma unei înţelegeri anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte - Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Sorin Gheorghe care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă.

În acest caz, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aflat în proprietatea magistratului Angela Nicolae, până la concurenţa sumei de  87.715,64 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi preventiv pe 29 octombrie, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro. 

În acest dosar cercetările sunt continuate de anchetatori, în el fiind implicaţi mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi milionarul Justin Paraschiv.

În aceeaşi zi în care a fost arestată, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror şef de birou în Parchetul instanţei supreme. 

Ulterior, pe 10 decembrie, CSM a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Senatorul Bădălău, audiat la DNA. Autorităţile au găsit salmonela în mai multe tone de carne de pui

Senatorul Nicolae Bădălau s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul „Reţeaua cărnii” în care este acuzat de trafic de influenţă. Tot astăzi, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare (ANSVSA) a declarat că infectarea cărnii cu salmonella s-a făcut în depozite. În urma controalelor din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia rămân în arest

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia vor fi cercetaţi în continuare în arest după ce judecătorii Curţii Supreme au respins, miercuri, recursul formulat de aceştia împotriva deciziei aceleiaşi instanţe prin care au fost arestaţi preventiv. Magistratul şi fiul acesteia sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul „Reţeaua Cărnii”.

Milionarul din Top 500 implicat în dosarul „Reţeaua cărnii” susţine că este în ţară şi aşteaptă să fie chemat la audieri

Iustin Paraschiv, care figurează pe locul 54 în Top 500 Miliardari publicat recent de Forbes, a trimis un comunicat prin care anunţă că nu este fugit din ţară şi se pune la dispoziţia anchetatorilor, după ce procurorii care instrumentează dosarul „Reţeaua cărnii”, cel mai mare dosar de evaziune fiscală, au spus că nu este de găsit şi au cerut instanţei arestarea în lipsă.

Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 16 persoane arestate, două de negăsit. Printre arestaţi se numără şi procurorul Parchetului General

16 persoane au fost arestate preventiv în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite