Fostul procuror Mircea Negulescu, rămâne după gratii. Înalta Curte refuză să îl elibereze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror DNA-Ploieşti Mircea Negulescu rămâne după gratii, după ce Instanţa supremă i-a respins cererea prin care solicita înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Mircea Negulescu mai are o şansă la Completul de 5 judecători al ICCJ.

 „Respinge ca nefondata cererea formulată de Negulescu de înlocuire a măsurii arestării preventive. Cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în decizia de marţi a ICCJ.

Mircea Negulescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe data de 23 iulie. El a fost dus la Curtea Supremă unde s-a discutat apelul procurorilor de la Secţia Specială la măsura controlului judiciar hotărâtă pe 16 iulie de un magistrat de drepturi şi libertăţi. Negulescu este acuzat de cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă.

„Admite contestaţia formulată de PICCJ SIIJ, desfiinţează in parte incheierea atacată numai in ceea ce priveşte pe Negulescu Mircea si rejudecand, admite propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulata de Parchet in ceea ce îl priveşte pe Negulescu Mircea, dispune arestarea prev pt 30 de zile de la 23.07.2020 la 21.08.2020. Menţine restul dispoziţiilor”, se arată în minuta instanţei. 

Asta după ce, pe 16 iuie, fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost plasat sub control judiciar de Curtea Supremă. Procurorii Secţiei Speciale (SIIJ) au contestat decizia dispusă atunci la un complet superior al ICCJ. 

Acuzaţiile care i se aduc lui „Portocală”

Fostul procuror, căruia inculpaţii îi spun „Portocală”, este acuzat că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase.

Procurorii SIIJ au dispus pe 15 iulie efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Mircea Negulescu pe o durată de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • cercetare abuzivă (6 infracţiuni), 
  • represiune nedreaptă (4 infracţiuni), 
  • instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, 
  • inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, 
  • fals intelectual, 
  • abuz în serviciu (4 infracţiuni)
  • constituirea unui grup infracţional.

De asemenea, procurorii de la SIIJ au reţinut şi un fost ofiţer de poliţie judiciară, pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina lui Mircea Negulescu.

Declaraţii luate sub presiune şi ameninţare

„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA - ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA - ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 4 persoane, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”, precizează Parchetul General.

Totodată, Mircea Negulescu este acuzat că ar fi determinat 4 persoane, „prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant”, să dea declaraţii mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunţurilor şi a declaraţiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum şi la clasificarea denunţurilor ticluite în numele a doi dintre denunţători.

„Toate aceste fapte ar fi fost săvârşite în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA - ST Ploieşti, pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deşi cunoşteau că acestea sunt nevinovate”, mai menţionează Parchetul General.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite