Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Fostul edil s-a predat la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Poteraş, condamnat definitiv la opt ani de închisoare
Cristian Poteraş, condamnat definitiv la opt ani de închisoare

Fostul edil al Sectorului 6 Cristian Poteraş a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Decizia definitivă vine de la Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, fostul primar a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6. Poteraş va fi întemniţat la Penitenciarul Rahova, unde 21 de zile va sta în carantină. Ulterior, se va stabili unde îşi va ispăşi pedeapsa. Fostul primar s-a predat la Poliţia Capitalei.

UPDATE Fostul Primar Cristian Poteraş s-a predat la Poliţia Capitalei după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Potrivit aceleiaşi sentinţe, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o o perioadă de cinci ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi şase funcţionari publici. Astfel, Gheorghe Florică, Petre Boncea şi Dumitru Vultur au primit câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată, Daniel Moise a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu şi Dorina Piftor au primit câtre trei ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de şapte ani.

Curtea de Apel Bucureşti a decis şi desfiinţarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil.

Trimis în judecată în 2011

Cristian Poteraş a fost trimis în judecată în martie 2011. Pe atunci era primar al sectorului 6 şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA au stabilit că fostul edil alături de alţi angajaţi ai primăriei (Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor) „în cursul anului 2006, au eliberat ilegal şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 de metri pătraţi teren intravilan situat în municipiul Bucureşti”.

În actele de acuzare se arată că terenurile retrocedate ar fi avut o situaţie juridică incertă sau atribuirea lor a fost făcută chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane. 

Mecanismul utilizat ar fi fost extrem de simplu: mai multe persoane care revendicaseră terenuri în sectorul 6 „au cedat drepturile litigioase către acelaşi grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 euro şi 40.000 lei”.

La scurt timp de la cumpărarea drepturilor litigioase, dreptul de proprietate era reconstituit de autorităţi, însă, având în vedere că terenurile revendicate nu mai erau disponibile pentru retrocedarea în natură, solicitanţii au primit terenuri în alte zone ale Capitalei. 

De asemenea, anchetatorii susţin că acestea ar fi fost mult mai bine cotate din punct de vedere imobiliar (Bulevardul Timişoara, Strada Valea Oltului sau Drumul Taberei).

La scurt timp după primirea terenurilor, beneficiarii (printre care se numără şi un văr al soţiei lui Poteraş) le-ar fi vândut, preţul total al tranzacţiilor fiind de 82,3 milioane de euro. Prejudiciul creat patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, a fost estimată la 58,2 milioane de euro.

Urmărirea penală în acest dosar a început pe 28 octombrie 2009, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată pe 2 martie 2011. Cristian Poteraş este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave (şase infracţiuni diferite).

Achitat în 2014

Instanţa de fond i-a achitat pe toţi inculpaţii în aprilie anul trecut. 

Tot atunci, magistratii au lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie - ICECHIM, Academia Română - Institutul de Biologie şi Clubul Sportiv Rapid.

De asemenea, instanţa a ridicat sechestrul asigurator instituit de DNA până la concurenţa sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite