Fostul primar Cristian Piedone, în conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost în conflict de interese administrativ după ce, în urmă cu aproape o lună, pentru aceleaşi fapte, a sesizat Parchetul General, care, la sfârşitul lunii septembrie, l-a pus sub acuzare pe fostul edil, pentru şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii semnate de el pentru trei firme în care asociaţi sunt copiii acestuia.

Concret, ANI a comunicat, luni, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Cristian Popescu Piedone, pe vremea când a fost primar al Sectorului 4. 

La sfârşitul lunii septembrie ANI l-a pus sub acuzare pe fostul edil, pentru şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii semnate de el pentru trei firme în care asociaţi şi administratori sunt copiii acestuia.

Acuzaţiile ANI

Inspectorii de integritate au stabilit că, în perioada 2013 - 2015, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al Sectorului 4, a semnat şase acorduri de funcţionare şi douã autorizaţii de funcţionare pentru “God Trust Enterprises SRL”, “Sport Team Kart SRL” şi “Chocoland SRL”, ca urmare a cererilor formulate şi semnate olograf de către copiii acestuia, asociaţi şi administratori ai firmelor.

“Mai mult decât atât, începând cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul persoanei evaluate, a încheiat patru contracte cu Administraţia Domeniului Public Sector 4, instituţie subordonatã Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafeţe de 400 mp, însã în urma mãsurãtorilor efectuate a rezultat cã aceasta ocupã suprafaţa de 2.234 mp”, potrivit ANI.

În septembrie, Cristian Popescu Piedone şi copiii lui, Vlad şi Ana, au fost audiaţi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcţie publicã”.

Conform prevederilor legale, persoana care a fost în conflict de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Judecat în dosarul Colectiv

În 5 mai, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Colectiv“. El este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

Potrivit DNA, infracţiunea de abuz în serviciu imputată lui Piedone, da rşi a unor alte trei persoane din cadrul Primăriei, constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Piedone a autorizat firma Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentaţie publică, fără autorizarea de securitate la incendiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite