UPDATE Fostul primar al Clujului Sorin Apostu, condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu a fost condamnat iniţial la 4 ani şi 6 luni de închisoare FOTO Adevărul
Sorin Apostu a fost condamnat iniţial la 4 ani şi 6 luni de închisoare FOTO Adevărul

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost condmanat luni la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Decizia Curţii Supreme este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un sport de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

Monica Apostu, soţia fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în formă continuată şi opt luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei primite de Monica Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani.

Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, în formă continuată, trei ani pentru spălare de bani, în formă continuată, sub forma participaţiei improprii şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în forma participaţiei improprii. Şi în cazul acestuia, instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei.

Decizia este definitivă, Sorin Apostu urmând să fie încarcerat.

Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată si trafic de influenţă.

Curtea de Apel din Târgu Mureş l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani, trafic de influenţă, instigare la fals sub semnătură privată. Instanţa l-a achitat pe fostul primar pentru infracţiunea de luare de mită şi pentru cea de complicitate la fals sub semnătură privată.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi soţia sa, Monica Apostu, la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat.

Judecătorii Curţii de Apel Mureş au arătat în motivare că Sorin Apostu „a negat vehement faptele sale şi a încercat pe tot parcursul judecăţii să minimalizeze acţiunile sale, ceea ce denotă, o accentuată capacitate disimulativă şi de sfidare a legilor morale şi penale”.

Pedeapsă mai mică pentru că a fost „un bun părinte”

Judecătorii au manifestat clemenţă  îndreptându-se spre cea mai mică pedeapsă întrucât Apostu: „Este o persoană capabilă şi un bun părinte. În raport de toate acestea se apreciază că pedepsele ce vor fi aplicate inculpatului, pentru faptele comise, vor fi orientate spre minimum special prevăzut de lege, în cauză neimpunându-se aplicarea de circumstanţe atenuante sau aplicarea unor pedepse orientate la minimum special”.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA   

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite. Avocaţii lui Apostu au făcut recurs. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite