Fostul prim adjunct SRI Florian Coldea urmează să fie audiat de Secţia specială în dosarul lui Kovesi, privind extrădarea lui Nicolae Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Coldea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florian Coldea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, urmează să fie audiat în luna mai de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa. Coldea s-a prezentat, luni, la sediul structurii pentru a-şi ridica citaţia aferentă, după cum informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, fostul prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florian Coldea, urmează să fie audiat, în cursul lunii mai, de către Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în dosarul Laurei Codruţa Kovesi.

Numele fostului adjunct al şefului SRI este legat de protocoalele secrete din justiţie încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu diverse instituţii judiciare precum Parchetul General sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Florian Coldea a fost audiat de două ori în cadrul Comisiei pentru control a activităţii SRI, după apariţia acestor protocoale secrete din justiţie, el refuzând însă de fiecare dată să răspundă acuzaţiilor privind implicarea în dosarele penale, controlul asupra presei, acoperiţii din Justiţie şi media, relaţiile pe care le are sau le-a avut cu diferiţi politicieni sau acapararea unor instituţii, relatează Mediafax.

El a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017 din cadrul SRI, după apariţia a opt înregistrări făcute publice de Sebastian Ghiţă, în care fostul parlamentar detalia relaţia pe care o avea cu omul doi din SRI, cum mergea în excursii cu familia Coldea şi cum se întâlnea la SRI cu Laura Codruţa Kovesi, Coldea şi uneori cu şeful de staţie CIA.

SIIJ, urmărire penală împotriva fostei şefe DNA

Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă este cel care a depus la Secţia de anchetă a magistraţilor o plângere contra Laurei Codruţa Kovesi, în urma căreia fostul procuror şef DNA a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis de Secţia de investigare a infracţiunilor în decembrie 2018, după ce Sebastian Ghiţă a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI.

Secţia specială de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi a anunţat, oficial, la sfarsitul lunii martie, că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Secţia anunţă într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviinţarea procurorului şi nu mai poate desfăşura activitatea de procuror.

Fosta şefă DNA este cercetată în dosarul aducerii în ţară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliţia Română a anunţat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislaţiei şi a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite