STENOGRAME Nou dosar pentru Mihai Vlasov, un admirator al premierului: „Ponta e mare coardă. Nu-i vreun prostănac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost trimis în judecată într-un nou dosar pentru corupţie. Actual avocat, Vlasov este acuzat de procurorii DNA pentru dare de mită. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului DNA prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, la 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de  preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a solicitat deputatului Mircea Grosaru să promoveze un proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”.  Scopul urmărit de Vlasov era acela ca CCIR să preia Oficiul Naţional al  Registrului Comerţului, pentru a putea controla veniturile obţinute din activitatea acestei instituţii.

În schimbul susţinerii proiectului de lege, şeful CCIR i-a promis deputatului Grosaru, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Mircea Grosaru era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte  ca acestea să fie supuse votului în plen.

În baza înţelegerii anterioare, Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea lui Mircea Grosaru de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului în această funcţie.

Sprijin în Parlament pentru proiectul lui Mihail Vlasov

În dosarul lui Mihai Vlasov sunt menţionate numele unor importanţi demnitari pe care fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a încercat să-i influenţeze în promovarea proiectului legislativ privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului. Printre aceştia se numără lidera PNL Alina Gorghiu, care este şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, dar şi premierul Victor Ponta.
În acest dosar, Alina Gorghiu are calitatea de martor.

Deputata PNL a declarat anchetatorilor că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache, care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului. Gorghiu a spus că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, dar a precizat că acesta era un proiect asumat de PNL.

Pionul principal al lui Mihail Vlasov în Parlament a fost deputatul Florin Iordache. El s-a ocupat personal din dispoziţia lui Mihail Vlasov de depunerea proiectului de act normativ la registratura Camerei Deputaţilor, după obţinerea  semnăturilor parlamentarilor indicaţi de Vlasov. Tot Iordache le-a cerut parlamentarilor Aurel Vainer, Marko Attila, Mircea Grosaru şi Klarik Laszlo să semneze şi să susţină propunerea legislativă.

Deputaţii Mircea Grosaru  şi Florin Iordache au avut mai multe convorbiri  telefonice cu Mihail Vlasov despre  susţinerea în Parlament a proiectului de act  normativ, dar şi despre crearea, prin intermediul media,  a unei imagini  favorabile privind respectiva iniţiativă legislativă.
Apariţii  în presă au  avut  şi  deputaţii Alina Gorghiu şi  Florin Iordache în perioada imediat următoare depunerii  proiectului.
Ulterior, aceştia din urmă s-au delimitat  de  respectivul demers legislativ şi nu  l-au mai susţinut pe  fondul unei  reacţii virulente a societăţii civile, a mediului de afaceri şi  a altor  politicieni.

VLASOV MIHAIL: Alo, FLORINE!
FLORIN IORDACHE: Ia zi!
VLASOV MIHAIL: Da’ n-aş vrea ca prima se... Ă, ă...Originalu’ e la el, nu?
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: N-aş vrea ca prima semnătură să fie a lui.
FLORIN IORDACHE: Nu, mă, păi, prima... prima o...e... Oricum deasupra îl pun pe VAINER, nu aşa am zis?
VLASOV MIHAIL: Păi, da! Eu zic să-l pui pe VAINER, să te pui pe tine, să pui pe Alina Go...şi dup-aia trebuia să-l pui pe el. Îi dau telefon...
FLORIN: Lasă-l, mă, că îl semnează...Semnează mai jos în aia...
VLASOV MIHAIL: Da.
FLORIN IORDACHE: Deasupra lui, că nu-i o problemă!
VLASOV MIHAIL: Da, da. Îi spun.
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: Da. Da. E...
FLORIN IORDACHE: Da’ important e ca să... Da.
VLASOV MIHAIL: Da, îi dau tele... Dacă semnează, bine, m-am gândit dacă nu semnează nu mai insistăm la niciun PDL-ist. Dă-i dracu! Că nu ştii care e cu CHIORU’, care nu-i...”
• La scurt timp, la ora 10:56:11 l-a contactat din nou pe deputatul Florin Iordache căruia i-a indicat parlamentarii care urmează să semneze propunerea legislativă (vol. 4, filele 148-149):
„…VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon!  „O iau s-o dau la alte...” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU...
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU.
FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că...
VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.
FLORIN: Da, mă, îi ştiu. Aşa!
VLASOV MIHAIL: Deci, GROSARU, VAINER...
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU...
FLORIN IORDACHE: Da. Da.
VLASOV MIHAIL: Ă...Tu!
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: Şi TONI, TONI GREBLĂ.
FLORIN IORDACHE: Păi, pe TONI nu-l mai am.
VLASOV MIHAIL: Nu-l mai ai, a plecat?
FLORIN IORDACHE: A plecat.
VLASOV MIHAIL: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no... Pe ION CHELARU.
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: Pe IONIŢĂ CHELARU.
FLORIN IORDACHE: Îhâm! Bine.
VLASOV MIHAIL: Da.
FLORIN IORDACHE: Hai să văd, să iau...
VLASOV MIHAIL: Da’ să fie şi-un senator! Ca să fie şi-un senator, ştii!
FLORIN IORDACHE: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.
VLASOV MIHAIL: Da. Pune-l pe IONIŢĂ CHELARU. Nu-i o problemă, da’ aşa-i normal.
FLORIN IORDACHE: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Şi am să-ţi spun, după ce semnezi şi tu, şi ăia toţi, şi semnează şi MIRCEA, am şi-un PPDD-ist, da’ nu ştiu la care să mă opresc, la un avocat, ăla care mi l-a recomandat ăsta, da’ am şi pe altcineva, da.

Vlasov: ”Ponta e mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac”

Mihai Vlasov a fost interceptat telefonic în timp ce îi povestea unui apropiat cum a decurs o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care i-ar fi promis sprijinul pentru trecerea Registrului Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie.

VLASOV MIHAIL: Ăsta e un motiv, dar nu ăsta e singurul motiv. Motivul este că în toate discuţiile care le am, ăstea mai recente, acum câteva zile, săptămâna trecută, am fost întrebat de premier, care n-are nicio problemă să ne dea Regi... nicio problemă! Fii atent, te rog să reţii chestia asta şi s-o ridici la rang de, de...cum să spun, de extraordinalitate!
NICU: Extraordinar, da! Aşa este.
VLASOV MIHAIL: Ă...A spus: „Nu, am promis, eu vă dau...” Discuţia s-a purtat între mine, el şi ministrul justiţiei care a zis că are o problemă că îl...o presez cu Registrul, înţelegi! A zis ministra justiţiei.
NICU: A, şi cu cine, cu...cu primu’ ministru şi cu...
VLASOV MIHAIL: Da!
NICU: Da!
VLASOV MIHAIL: Şi cu ministrul justiţiei, în trei. Că i-am spus... măi, eu i-am spus ministrului, i-am spus: „Doamna...cutare, haideţi la primu’ministru să stabilim o dată pentru totdeauna, ca să nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul şi cu... Să stabilim dacă mi-l dă, mi-a promis că mi-l dă.” Şi am fost la el şi el a spus: „Păi... Da’ de când, domnu’ preşedinte, v-am promis, de când eram...de când ne cunoaştem. Şi când am discutat am spus că eu sunt pentru şi eu am şi făcut o lege în sensu’ ăsta, semnată de mine şi de Tudor.” E adevărat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu...ca să ne dea Registrul înapoi, acu’ vreo cinci ani, ştii?
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Făcută, făcută tot...împreună cu mine, cu nu ş...Ştii?
NICU: Da.
VLASOV MIHAIL: Şi-a zis ă... „Da’...” Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.”
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.
NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.
VLASOV MIHAIL: Cine crede că...Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.
NICU: Nu, nu! Nu, nu!
VLASOV MIHAIL: Nu! E dibaci!
NICU: E curajos!
VLASOV MIHAIL: Da.
NICU: Şi e şi curajos.
VLASOV MIHAIL: Şi fii atent! Zice: „Aşa. Gata! Da, vă dau, dom’le!” Zice: „Domnu’...preşedinte, zice,  da’...aici, zice, Registrul lucrează organizat în ţară, la nivel naţional, ca un sistem, dumneavoastră nu prea vă-nţelegeţi în ţară!”
NICU: He! He, he! I-auzi-l, bă frate!
VLASOV MIHAIL: Ai înţeles ce spun?
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Pe cuvântul meu de onoare. Pe cuvântu’ meu de onoare.
Şi-am zis: „Domnu’ premier...” A zis: „Există şi judecăţi.” Era informat, mă.
NICU: Da. Da, da.
VLASOV MIHAIL: Dacă eu mă duceam în discuţia asta, s-a informat: „Bă, ce-i cu ăsta, ce-i cu ăştia?” Nu?
NICU: Da, da. Ştie! Ştie tot! Cred.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite