Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja rămâne în arest: „Am fost ameninţat cu moartea de Vîntu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudel Obreja va fi cercetat în continuare în stare de arest. Aşa au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti care au luat în discuţie joi recursul formulat de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Pronunţarea deciziei a fost tot secretă, potrivit noilor norme penale.

UPDATE Fostul şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, va fi cercetat în continuare în stare de arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins, joi, contestaţia faţă de măsura preventivă din dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Decizia este definitivă, astfel că Obreja rămâne în arest până în 6 martie, când procurorii DNA au posibilitatea legală de a cere prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii preventive, în cazul în care nu finalizează ancheta.

UPDATE Judecătorii au rămas în pronunţare şi urmează să dea o decizie definitivă în cursul zilei de azi. 

UPDATE Rudel Obreja a fost adus joi dimineaţă la Curtea de Apel Bucureşti.

La intrarea în sediul instituţiei, acesta a spus că totul este o înscenare şi că a fost ameninţat cu moartea de către Sorin Ovidiu Vîntu. Rudel Obreja a confirmat că denunţătorul în acest dosar este Sorin Ovidiu Vîntu, iar dosarul ar fi urmarea unei "înscenări" a acestuia. Obreja a mai spus că ar fi fost ameninţat cu moartea de către Vîntu. "Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul", a afirmat fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. 

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis, pe 5 februarie, propunerea procurorilor DNA şi au dispus arestarea preventivă a lui Rudel Obreja pe o perioadă de 29 de zile.

Rudel Obreja a fost reţinut, pe 4 februarie, fiind acuzat că i-ar fi cerut unei persoane un milion de euro pentru a influenţa mai mulţi judecători să dea o decizie favorabilă într-un dosar de la Curtea Supremă.

Concret, procurorii susţin că, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins de la un denunţător suma de 1.000.000 euro, iar în schimbul acelor bani a lăsat să se creadă că poate influenţa judecătorii, astfel încât să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. Hotărârea respectivă se referea la judecarea recursului declarat de denunţător împotriva unei decizii de condamnare, se arată într-un comuncat al DNA.

Potrivit sursei citate, Rudel Obreja ar fi cerut ca banii să-i fie daţi în două tranşe,  200.000 euro înainte de pronunţarea hotărârii, iar restul de 800.000 de euro, după obţinerea decizie favorabile din partea Instanţei Supreme.

Pentru a fi cât mai credibil, Rudel Obreja a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu siguranţă o hotărâre favorabilă dacă va cere amânarea judecării recursului după intrarea în vigoare a „noului cod” (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală).

Cum recursul a fost soluţionat înainte de 1 februarie 2014 şi a fost respins, hotărârea de condamnare cu executare a rămas definitivă.

Obreja, implicat şi în dosarul galei „Campiona pentru România”

Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în  nu el este „ţinta” în acest dosar, ci fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale Elena Udrea, deşi procurorii nu i-au pus „întrebări cu nume şi prenume”. 

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”. În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, ar fi obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de peste 10 milioane de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite