Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, reţinut pentru trei infracţiuni de mită în campania electorală din 2012

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, reţinut pentru trei infracţiuni de mită în campania electorală din 2012

Aristotel Căncescu FOTO: Simona Suciu

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA. Politicianul este acuzat de 3 infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aristotel Căncescu urmează să fie prezentat la data de 27 octombrie 2016 Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cine sunt complicii baronului

Fostul consilier judeţean Claudiu Coman a fost pus astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Alte patru persoane sunt cercetate în acest caz pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată: Cristian Emil Cirică, fost şef al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, Radu Petre Ispas, fost administrator public al judeţului Braşov, Aurelia Popescu, fost director economic executiv în cadrul CJ Braşov şi Răzvan Iosif, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de complicitate la această infracţiune.

DNA: 50.000 de lei pentru partid

Potrivit procurorilor DNA, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de preşedinte al PNL Braşov, ar fi pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov.

„Una dintre cele trei persoane este şi inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei”, arată procurorii DNA.

Banii respectivi ar fi fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean.

Afacerea IT

În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, Căncescu, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea lui Coman, ar fi dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de Cirică, Popescu şi Ispas.

„Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului. Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei”, arată procurorii DNA.

În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, Coman şi-ar fi folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi ar fi cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut.

„După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Iosif Razvan şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei”, acuză DNA.

86.000 de lei pentru o funcţie eligibilă în CJ

În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial.

Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe.

„Banii au fost apoi remişi inculpatului Coman Claudiu din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Braşov”, mai arată DNA.

Ce obligaţii trebuie să respecte Coman

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Coman trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
- să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi organul de poliţie desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinţei,
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat,
- să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar,
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

DNA arată că în cazul în care Coman încalcă cu rea-credinţă obligaţiile care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Dosarele lui Căncescu

În luna septembrie, procurorii DNA Braşov l-au pus sub control judidicar pe Aristotel Căncescu într-un alt dosar, în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi în care este vizat şi primarul Braşovului, George Scripcaru, potrivit News.ro.

Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.
 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările