Fostul premier Tudose, denunţat la Parchetul General pentru declaraţiile despre steagul secuiesc

Fostul premier Tudose, denunţat la Parchetul General pentru declaraţiile despre steagul secuiesc

Mihai Tudose

Un avocat a depus la Parchetul General un denunţ împotriva fostului premier, cerând procurorilor să cerceteze dacă declaraţiile lui Mihai Tudose faţă de steagul secuiesc ar putea reprezenta infracţiuni de instigare publică sau de incitare la ură sau discriminare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este însă complet de neacceptat ca, într-un stat proclamat de Constituţie ca fiind de drept şi democratic, în care drepturile omului constituie o valoare supremă, într-un stat în care Constituţia garantează egalitatea în drepturi şi nediscriminarea inclusiv pe criterii etnice, într-un stat care este parte la tratate internaţionale în materia drepturilor omului şi a protecţiei naţionale, primul-ministru, după ce cu puţin timp înainte se declarase public şi explicit favorabil pedepsei cu moartea, să afirme public că membri ai unei minorităţi etnice din România (chiar pentru fapte care pot fi ilegale, eventual infracţionale) vor flutura lângă steag, adică vor fi spânzuraţi”, se arată în documentul înaintat de avocatul Liviu Popescu Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie (PICCJ), potrivit Mediafax.
 
Avocatul mai subliniază că limbajul folosit de către fostul premier în declaraţiile din 10 ianuarie lansate la un post de televiziune este „tipic fascist” ce vizează lichidarea fizică exemplară, prin spânzurare, a unor membri dintr-o comunitate etnică.
 
„Făptuitorul, ca un nazist, ameninţă cu spânzurarea unii membri ai unei minorităţi etnice, iar dacă nu este sancţionat exemplar, poate „evolua” către alte tipuri de minorităţi şi către opozanţi politici. În niciun caz astfel de afirmaţii nu sunt protejate de libertatea de exprimare şi nici nu pot fi considerate o dovadă virilă de patriotism. Solicit parchetului să verifice dacă fapta denunţată nu ar putea constitui una din infracţiunile de instigare publică şi incitare la ură sau discriminare sau încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni şi să ia măsurile legale corespunzătoare”, se mai arată în denunţ.
 
Te-ar putea interesa şi:
 
citeste totul despre: