Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi exclus din Baroul Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Baroului Bucureşti se reunesc luni pentru a decide dacă fostul premier Adrian Năstase va fi sau nu exclus din avocatură în urma condamnării în dosarul Trofeul Calităţii.

Pe 27 august 2013, decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a anunţat că excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase va fi rejudecată de o comisie specială.

„S-a decis de către consiliul baroului Bucureşti constituirea unei comisii din consilieri care să reexamineze motivaţia care a stat la baza menţinerii sale în profesia de avocat”, a declarat Iordăchescu.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

„În urma analizei făcute, se va proceda la admiterea de către consiliul baroului a unei decizii în legătură cu situaţia sa în calitate de avocat. Comisia este constituită. Poate să se pronunţe cu propuneri în termen de două săptămâni. Atunci baroul se va pronunţa pe baza propunerii”, a mai spus decanul Baroului la sfârşitul lunii august.

În cazul avocaţilor Florin Costiniu şi Cătălin Voicu, Consiliul a constatat că decizia de condamnare definitivă a acestora în dosarul de corupţie nu a fost comunicată Baroului Bucureşti.

Condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie anul trecut.

Totodată, Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calităţii“. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Adrian Năstase, condamnat definitiv pe 20 iunie 2012

Pe  20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“ în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Pe 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Pe de altă parte, în 22 aprilie, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, el primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Costiniu, avocat după pensionare

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite