Fostul director LafargeHolcim Eric Olsen, inculpat pentru terorism în dosarul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al grupului LafargeHolcim, Eric Olsen, a fost inculpat joi seara pentru finanţarea de către producătorul de ciment în 2013 şi 2014 a mai multor grupări jihadiste în Siria, inclusiv Statul Islamic (SI), de la care ar fi cumpărat petrol.

Eric Olsen a fost inculpat pentru „finanţarea unei întreprinderi teroriste” şi „punere în pericol a vieţii altuia”, potrivit News.ro, care citează AFP.

El a fost plasat în arest preventiv miercuri, împreună cu alţi doi foşti conducători ai grupului - Bruno Lafont, preşedinte-director general Lafarge din 2007 în 2015 şi Christian Herrault, fost director general adjunct însărcinat în mai multe ţări, inclusiv Siria.

Producătorul de ciment este acuzat că a cumpărat petrol de la SI,încălcând un embargo impus de Uniunea Europeană (UE) în 2011, şi că i-a dat bani printr-un intermediar cu scopul de a-şi menţine în funcţiune fabrica de la Jalabiya, în nordul Siriei.

Din iulie 2012 în septembrie 2014, filiala siriană - Lafarge Cement Syria (LCS) - a plătit aproximativ 5,6 milioane de dolari către diverse facţiuni armate, dintre care peste 500.000 de dolari organizaţiei lui Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unui raport al cabinetului american Baker McKenzie.

LCS i se mai reporşează că nu le-a asigurat securitatea angajaţilor săi sirieni, rămaşi singuri la faţa locului după ce conducerea a părăsit Siria în vara lui 2012.

La 1 decembrie, trei foste cadre, inclusiv doi foşti directoriai fabricii de la Jalabiya, au fost inculpate.

Anchetatorii caută să afle dacă conducerea din Franţa era la curent cu situaţia.

Eric Olsen asista la reuniunile Comitetului pentru Siguranţă şi a ”participat deplin la discuţiile cu privire la secruitatea uzinei LCS”, subliniază cabinetul Baker McKenzie.

Iar Christian Herrault, care a recunoscut la începutul lui 2017 că grupul a fost victima unei ”economii de racket”, a dat asigurări că ”l-a informat cu regularitate pe Bruno Lafont", iar acesta din urmă ”nu a prezentat vreo obiecţie la acea vreme”, potrivit acestui document.

Scandalul a izbucnit în 2016, la un an de la fuziunea cu Holcim.

Contactat de AFP, grupul LafargeHolcim a declarat că ”nu doreşte să comenteze ancheta în curs”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite