UPDATE Familia Fughină şi Laszlo Kiss, acuzaţi de DIICOT că au încercat să şteargă urmele faptelor ilegale

UPDATE Familia Fughină şi Laszlo Kiss, acuzaţi de DIICOT că au încercat să şteargă urmele faptelor ilegale

Procurorii susţin că firma care deţinea Ultra Pro Computers a fost falimentată controlat FOTO Mediafax

Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Cristian Fughină, a fost audiat miercuri la DIICOT, într-un dosar în care se fac cercetări privind falimentarea controlată a societăţii, au declarat surse judiciare. Procurorii DIICOT susţin că familia Fughină şi Laszlo Kiss au încercat să şteargă urmele faptelor ilegale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Membrii familiei Fughină şi omul de afaceri Laszlo Kiss au încercat să şteargă urmele activităţilor ilicite derulate între societatea K Tech Electronic şi cele patru societăţi off-shore, prin introducerea cererii de insolvenţă a firmei prin care s-au spălat banii, susţin procurorii DIICOT, citaţi de Mediafax.

În acest dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut, miercuri, 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Vrancea şi Ilfov, în cazul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de delapidare şi spălare de bani.

În cauză, arată anchetatorii, există suspiciunea rezonabilă că în perioada iulie 2008 - iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Ana Lavinia Vasile-Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul societăţii K Tech Electronics, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.

Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către Cristian Fughină a unei sume totale de 39.665.729 de lei (17.784.500 de lei din această sumă reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla.

Procurorii DIICOT arată că activitatea infracţională a grupului s-a derulat în patru etape.

În prima etapă, în perioada 15 iulie 2008 - 27 august 2008, s-au încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de către K Tech Electronics (în calitate de vânzător), către patru societăţi offshore (în calitate de cumpărători), controlate de Laszlo Kiss, în valoare de 13.455.141,65 de Euro şi 3.185.123.20 de dolari.

Toate aceste contracte, notează procurorii, includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul - K Tech Electronics SRL, (deşi nu a primit niciun avans) în cazul în care nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale în tot sau în parte, ori le îndeplineşte necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului.

Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile, au fost semnate pentru vânzător de administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru, din ţară, ale vânzătorului.

În a doua etapă, având în vedere ca scoietatea K Tech Electronics SRL nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce conţineau la rubrica "Denumirea produselor sau serviciilor" menţiunea "sancţiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …" şi acceptarea imediată a acestora la plată de administratorul Cristian Fughină.

Astfel, suma totală facturată de către cele patru societăţi offshore în intervalul 1 septembrie 2008-29 octombrie 2008 a fost de 56.970.212,29 de lei noi, izvorul acesteia fiind reprezentat de clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate, a căror obligaţie nu a fost respectată de către vânzător, toate facturile fiind acceptate imediat la plată de Cristian Fughină.

Faţă de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor, create cu rea-credinţă, faţă de soceitatea K Tech Electronics, în continuarea planului infracţional cele patru societăţi offshore au deschis 24 de acţiuni, la diferite instanţe din ţară, în funcţie de locaţia prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obţinerii unor somaţii de plată, scopul urmărit fiind acela de a obţine titluri executorii.

În cea de-a treia etapă, arată anchetatorii, având în vedere că Alina şi Cristian Fughină în calitate de administratori cunoşteau situaţia activelor companiei K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracţional organizat, prin intermediul celor patru societăţi offshore.

La acest moment, arată DIICOT, organizarea minuţioasă a grupării infracţionale, a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăţi comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei provenienţe a banilor.

Astfel, din totalul creanţelor de 56.970.212,29 de lei, au fost decontate direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanţă si contracte de dare în plată, creanţe în valoare de 39.665.729 de lei.

În a patra şi ultima etapă, membrii grupului infracţional organizat au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite, prin introducerea cererii de insolvenţă asupra K Tech Electronics, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, Spectrum International Management, susţin anchetatorii.
Prejudiciul din acest dosar este estimat la 10 milioane de euro.


Surse judiciare susţin că soţii Cristian şi Alina Fughină, tatăl fostului patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Ştefan Fughină, şi omul de afaceri Laszlo Kiss s-ar fi folosit de legislaţia fiscală şi de cea privind insolvenţa companiilor comerciale pentru a falimenta controlat societatea, care, în realitate, nu avea probleme.

Cei patru au reşit să scoată din patrimoniul firmei de IT peste 10 milioane de euro, bani care ar fi ajuns în conturile a două societăţi offshore şi care reprezintă prejudiciul în acest caz. Aceştia s-ar fi folosit de două societăţi comerciale, special create, care au cerut insolvenţa firmei de IT pentru presupuse datorii, sumele invocate fiind derizorii, au precizat sursele citate.

În acest sens, firma de IT ar fi încheiat contracte cu cele două societăţile comerciale special create, controlate de cei patru, dar care nu au fost onorate, pentru a se crea premisa solicitării insolvenţei. Ulterior, cele două firme au fost introduse acţiuni prin care au cerut insolvenţa firmei de IT, dosarele fiind înregistrate atât la Tribunalul Constanţa, cât şi la Tribunalul Bucureşti.

Sursele citate au precizat că sumele pentru care s-a cerut insolvenţa firmei de IT sunt derizorii, iar societatea putea să onoreze contractele încheiate cu cele două societăţi controlate de cei patru suspecţi.

Potrivit surselor citate, soţii Alina şi Cristian Fughină, precum şi tatăl fostului patron al firmei, Ştefan Fughină, ar fi urmărit, din 2010, falimentarea controlată a societăţii Ultra Pro Computers.

Cei trei sunt suspectaţi că ar fi scos bani din societate, pe care i-ar fi băgat ulterior în offshor-uri aparţinând lui Laszlo Kiss, al cărui nume a apărut şi în dosarul privind delapidarea Petromservice.

În acest fel, societatea ar fi acumulat datorii de peste 40 de milioane de euro la stat şi la bănci.

Procurorii DIICOT verifică în acest caz doar modul în care ar fi fost devalizată firma de IT, în cauză nefiind stabilit un prejudiciu.

Anchetatorii fac perchezii la domiciliile soţilor Alina şi Cristian Fughină şi al lui Ştefan Fughină, precum şi la un sediu al Ultra Pro Computers, din Calea Floreasca, şi la domiciliile altor persoane.

În dosar sunt vizate 18 persoane, care urmează să fie aduse la audieri la DIICOT.

În iunie 2010, Tribunalul Constanţa hotăra intrarea în faliment şi dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se număra, pe lângă instituţiile bancare, şi producători şi distribuitori IT internaţionali şi locali, instituţii de stat şi primării.

Conform datelor publicate în 2010 de Tribunalul Constanţa, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale Iaşi, direcţiile generale ale Finanţelor Publice Brăila şi Constanţa, precum şi primăriile din Craiova, Arad şi Sector 6 Bucureşti, se aflau printre cei 114 creditori.

Dintre furnizorii de utilităţi, printre creditorii companiei se numărau Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, CEZ Vânzare, Enel Energie, EON Gaz România, precum şi Electrocentrale Deva.

Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era către Banca Românească, în baza unui împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

K Tech Electronics a fost înfiinţată în anul 1997 de Alina şi Cristian Fughină.

În 2008, afacerile societăţii au crescut cu 1,5%, la 252,84 milioane de lei, iar rezultatul activităţii a fost negativ, pierderi ridicându-se la 12,97 milioane de lei, de la un profit net de 457.751 lei în 2007, potrivit datelor de atunci de la Ministerul Finanţelor.

În prima parte a anului 2009, afacerile K Tech Electronics au scăzut puternic, la puţin peste 56 milioane de lei, în timp ce pierderile au crescut cu peste 40% faţă de decembrie 2009, la peste 18 milioane de lei, potrivit datelor din raportul administratorului judiciar, BDO Conti Insolvency.

Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlată integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrată de Cristian Fughină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: