Premieră. Fost ministru de Interne trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie l-au deferit justiţiei pe fostul ministru al Internelor, Cristian David, pentru că ar fi primit 500.000 de euro mită ca să intervină la prefectul de Buzău în favoarea retrocedării unui teren. După declanşarea anchetei, denunţătorul din acest caz, Adrian Mladin, ar fi fost ameninţat de Cristian David.

Justiţia românească înregistrază o nouă premieră. Cristian David este primul ministru de Interne al României deferit justiţiei pentru corupţie.

Fostul ministru Cristian David a fost trimis, joi, în judecată sub acuzaţia de luare de mită. În acelasi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Doloiu (aflat sub control judiciar), pentru spălare de bani, fostul şef de cabinet al lui David, Valeriu Niţescu, acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită, şi fostul prefect al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru spălarea banilor. Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristian David a fost reţinut pe 21 ianuarie, fiind acuzat că în 2007 a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mită au fost încheiate mai multe contracte de vânzare- cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea faptelor.

Circuitul şpăgilor

În actul de acuzare, procurorii au descris circuitul şpăgilor de la fostul primar al Jilavei, Adrian Mladin, până la Cristinel Bîgiu şi Cristian David, pentru ca aceştia din urmă să faciliteze retrocedarea terenului.
Pentru a reuşi să intre în posesia imobilelor, Adrian Mladin a avut nevoie  de intervenţia directă a ministrului de interne de la acea vreme, David Cristian.
Intervenţiile au fost extrem de costisitoare pentru Adrian Mladin, care ar fi plătit, în total, nu mai puţin de 3 milioane de euro pentru a fi pus în posesie. Telefonul dat de Cristian David prefectului Cristinel Bîgiu ar fi ”costat” 500.000 de euro.
”Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de David Cristian pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren”, se arată în rechizitoriu.
De asemenea, „deranjul” lui Valeriu Niţescu, cel care l-a pus în legătură pe Mladin cu ministrul de Interne, a fost exorbitant – 600.000 euro, două autoturisme de lux şi un circuit turistic în Europa.
La rândul său, Cristinel Bîgiu s-a lăsat ”înduplecat” pentru un milion de euro, bani primiţi printr-o ”interfaţă”: Gheorghe Doloiu.

Pierduţi de lăcomie

Procurorii DNA arată că tocmai lăcomia inculpaţilor le-a furnizat probele incontestabile în acest dosar. Astfel, conduşi de principiul „iese ceva din treaba asta”, afirmaţie aparţinându-i lui Cristian David,  inculpaţii  au vrut să se asigure că nu vor fi traşi pe sfoară de Adrian Mladin şi au încheiat mai multe acte fictive.
Rapacitatea celor care au primit mită, susţin anchetatorii, s-a mai manifestat, ulterior, prin încercarea de a-l introduce în circuitul şpăgilor şi pe Dumitru Dobrică,  prezentat de Cristinel Bîgiu ca fiind reprezentantul primarului municipiului Buzău.  Mladin a fost nevoit, în aceste condiţii, să semneze cu Dobrică un antecontract de vânzare-cumpărare pentru 20.000 metri pătraţi de teren.

Cristian David, băgat la apă de propriul şef de cabinet

Fostul şef de cabinet al lui Cristian David, Valeriu Niţescu, şi-a recunoscut faptele şi a dat declaraţii complete în faţa anchetatorilor. Iată un fragment din declaraţia lui Niţescu, în care este descris circuitul mitei:

„În anul 2006, l-am cunoscut personal pe MLADIN ADRIAN, cu ocazia unei solicitări a acestuia de audienţă la ministrul DAVID CRISTIAN pe probleme de serviciu, ulterior dezvoltând o relaţie de prietenie cu acesta.
În cursul aceluiaşi an, am fost contactat de către MLADIN ADRIAN, care mi-a cerut ajutorul în sensul de a-i facilita o audienţă la prefectul judeţului Buzău din acea vreme, comunicându-mi faptul că avea de rezolvat o problemă legată de un dosar de retrocedare a unor terenuri de pe raza judeţului Buzău.
După discuţia cu MLADIN ADRIAN, am luat legătura cu ministrul, ştiind că eu mă aflam în relaţii de prietenie cu ministrul DAVID CRISTIAN, iar, pe de altă parte, prefectul judeţului Buzău de la acea vreme (BÎGIU MARIAN CRISTINEL) era coleg de partid cu acesta în Partidul Naţional Liberal.
Ministrul DAVID CRISTIAN mi-a spus să iau legătura cu prefectul judeţului Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, pentru a stabili audienţa cu MLADIN ADRIAN. Totodată, DAVID CRISTIAN, având în vedere solicitarea anterioară a lui MLADIN ADRIAN, m-a întrebat „Iese ceva din treaba asta?”. I-am răspuns acestuia că: „Bănuiesc că da.”. Undeva spre iarna anului 2007, ministrul DAVID CRISTIAN m-a întrebat dacă s-a mai întâmplat ceva în legătură cu problema de la Buzău, răspunzându-i că nu am nicio informaţie pe moment.
Totodată, fiind împreună cu ministrul DAVID CRISTIAN (senator de Huşi) în judeţul Vaslui, am fost contactat telefonic de MLADIN ADRIAN, care mi-a comunicat faptul că „lucrurile încep să se mişte” în legătură cu dosarul de revendicare a suprafeţelor de teren din Buzău.
Precizez că nu am participat la discuţii şi nu cunosc cum s-a finalizat audienţa dintre MLADIN ADRIAN şi prefectul judeţului Buzău.
În primăvara anului 2007, având în vedere schimbările politice efectuate în structura guvernului, DAVID CRISTIAN a fost numit ministrul Internelor şi Reformei Administrative, eu devenind în primă instanţă consilier al acestuia, ulterior director de cabinet.
Tot în primăvara/vara anului 2007, în timp ce serveam masa la un restaurant din cadrul Hotelului Athene Palas, m-am întâlnit cu MLADIN ADRIAN, care se afla la o altă masă împreună cu prefectul de Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL. Din câte îmi aduc aminte, cu acea ocazie, una din discuţiile ce au avut loc a fost legată de faptul că MLADIN ADRIAN a afirmat că acea problemă de fond funciar, pentru care, prin intermediul meu şi cu acceptul ministrului DAVID CRISTIAN, solicitase audienţă la prefectul de Buzău, se afla în cursul procedurilor de reconstituire”.

Bâgiu: ”Mladin mi-a spus că va sprijini campania electorală a PNL”

Cristinel Bîgiu, prefectul judeţului Buzău la data faptelor, a recunoscuit că l-a ajutat pe Adrian Mladin să intre în posesia terenurilor, dar a negat că ar fi primit mită. Bîgiu a pretins că Mladin i-ar fi promis doar sprijin în campania electorală din 2008.

”Am discutat în câteva rânduri personal cu NIŢESCU VALERIU, care mi-a spus că a venit din partea ministrului DAVID, care la rândul său mă roagă să-l ajut pe MLADIN ADRIAN în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care  eu  l-am acceptat.
Ţin să precizez că în cursul discuţiilor cu MLADIN ADRIAN acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale. Am acceptat această propunere în scopul mai sus arătat şi pentru a pune în practică înţelegerea, i l-am prezentat lui MLADIN ADRIAN pe DOLOIU GHEORGHE, cei doi urmând a realiza în concret înţelegerea avută. Tin minte că ne-am întâlnit la cafeneaua BEAU MONDE din mun. Buzău, situată în zona centrală, pe Bd. Unirii. Cu ocazia discuţiei care a avut loc, înţelegerea s-a perfectat în sensul celor arătate mai sus”, a declarat fostul prefect în faţa procurorilor.

Cristian David vroia şpaga în bani

Interceptările telefonice confirmă, de asemenea, implicarea lui Cristian David în afacerea penală cu terenuri. Astfel, Valeriu Niţescu îl ţinea la curent pe David cu privire la stadiul  în care se află rezolvarea situaţiei juridice a terenului. 

Mai mult decât  atât, susţin procurorii, ministrul aştepta finalizarea tuturor demersurilor pentru a primi şpaga de la Adrian Mladin. În acest sens, Niţescu i-a spus lui Mladin că pe şeful său „nu îl interesează fizic”,  adică Cristian David dorea bani şi nu o parte din terenul ce urma să fie retrocedat.

(…)
Adrian Mladin: Ce faci? Ai treabă? Poţi veni până la barieră?
Valeriu Niţescu: Nu pot acum, că intru în şedinţă. Peste vreo oră.
Adrian Mladin: Bine, hai sună-mă tu!
Valeriu Niţescu: Aha! Că eu… trebuie să vorbim ceva că am vorbit ieri ceva şi cu şeful şi şi-a exprimat varianta. Şi trebuie să vorbim.
Adrian Mladin: Ce? s-a mai schimbat ceva sau ce?
Valeriu Niţescu: La el s-a schimbat.
Adrian Mladin: Adică?
Valeriu Niţescu: Adică, nu-l interesează fizic. Şi a zis că aşteaptă până la finalitate pe ce i-am promis. Că nu-l interesează de ceilalţi 2. M-a întrebat în ce stadiu sunt. Şi zic: Trebuie să fac ruperea şi actele. 
Adrian Mladin: Auzi? Dă-te jos… dă-ţi jos chiloţii că te… , îmbracă-te că nu te mai…
Valeriu Niţescu: Da, exact! Hai că vorbim când  ies din şedinţă că cu el am. (…)

Adrian Mladin, mesaje de ameninţare

În perioada în care s-a desfăşurat ancheta procurorilor, denunţătorul principal din acest caz, fostul primar al Jilavei Adrian Mladin a primit un mesaj de ameninţare. Atât Mladin, cât şi procurorii sunt convinşi că autorul mesajului este fostul ministru Cristian David.
Astfel, în aprilie 2015, când ancheta era în toi, Adrian Mladin a primit într-un plic o coală format A4 cu conţinutul:
  „Familiei Mladin I&A, Din ziar (10 martie 2015) cu consternare am aflat de necazul vostru.
Vă îmbrăţişez cu toată dragostea. Oglinda soarelui să vă însoţească pretutindeni şi tot timpul cu speranţă şi linişte. Binele va sosi. Sf. Paşti, 2015. Fr. Vatican 552112”.

Potrivit lui Mladin, mesajul era anexat unei fotocopii de pe pagina 5 a ziarului ”România Liberă”, ediţia de marţi, 10 martie 2015, unde era găzduit un articol despre David Cristian. ”Luat în ansamblu, mesajul este considerat de denunţător ca o ameninţare, în condiţiile în care a primit mesajul la domiciliu, iar acesta este adresat, deopotrivă şi soţiei sale”, afirmă procurorii în actul de trimitere în judecată.

Intermediarul prefectului Bîgiu şi-a dat seama că este interceptat

După declanşarea anchetei DNA, Gheorghe Doloiu, intermediarul şpăgilor către Cristinel Bîgiu, în discuţiile cu Adrian Mladin, a respins  orice discuţie deschisă cu privire la suma de 900.000 euro primită, prefăcându-se că nu ştie despre ce este vorba. Astfel, este foarte posibil ca Doloiu să fi bănuit că discuţiile telefonice sunt interceptate.

(…)
Adrian Mladin: Ideea este alta! Ă… Odată cu declanşarea tuturor discuţiilor pe care le cunoaşteţi deja şi cu dosaru’ şi cu toate cele, la mine s-au făcut… se fac nişte verificări, cu banii… Eu am… ştiţi, că aveam …[neinteligibil]… ăla de un milion… Îmi trebuie ceva! Că am făcut… aia e o donaţie… donaţie pentru ce…?
Gheorghe Doloiu: Nu! Păi, ăia sunt… la contractu’ care sunt… ziceţi, din… ăla care l-am făcut la Piaţa Charles de Gaulle... ăia sunt banii!
Adrian Mladin: V-am dat un milion de euro aproape, donaţie… cum?
Gheorghe Doloiu: Da’ de ce n-a trecut la momentu’ acela şi n-a venit contravaloarea terenului?
Adrian Mladin: Păi, care teren? Am vândut vreun teren?
Gheorghe Doloiu: Păi, am avut promisiune de… pe terenu’ acela… am avut promisiune de vânzare-cumpărare pe…
Adrian Mladin: Domnu’ Doloiu! Haideţi, că nu vreau să vorbesc mai mult decât este cazu’, că nu…
Gheorghe Doloiu: Da!
Adrian Mladin: Deci, eu vă spun ce figurează în momentu’ de faţă în documente! Eu am în momentu’ de faţă verificări… am deja două bănci cu care nu lucrez. UNICREDIT-u’ mi-a dat deja hârtie că nu mai vrea să lucreze cu mine şi mai am încă una, care la fel, mi-a zis: „Pass!” Cu siguranţă se va ajunge aicea! Dacă vă aduceţi aminte, v-am rugat de la început: „Haideţi să vedem cum facem cu milionu’ ăsta, să ştim ce spunem!” Că doar n-o să mă duc să spun: „Ştiţi, a fost şpaga lui X”

(…)
Adrian Mladin: Ascultaţi-mă puţin! Noi trebuie să dicutăm ce e în documente, că dacă ne întreabă cineva… dacă mă întreabă vreun organ… „Băi, aicea scrie liberalitate! Ai făcut altceva? Înseamnă că aţi făcut spălare de bani!” Nu? Pentru ce v-am dat eu ăştia nouă sute nouăzeci de mii de euro? Că repet, nu pot să mă duc să spun: „Domn’e, ştii că a fost…”
Gheorghe Doloiu: Da! Asta-i…
Adrian Mladin: „…şpaga sau mita lui X sau lui Y!”
Gheorghe Doloiu: Păi, da, da’ n-a fost… n-a fost… n-aveaţi cum să…(…)

(…)
Adrian Mladin: Vă întreb un lucru extrem de important!
Gheorghe Doloiu: Spuneţi! Da!
Adrian Mladin: Din banii pe care i-aţi primit atunci de la mine, dacă i-aţi făcut vreun virament lu’ Cristi (n.r. Bîgiu)… e… e jale!
Gheorghe Doloiu: Păi, n-aveam de ce să-i fac, omu’ lu’ Dumnezeu!

Consilierul lui Cristian David a fost corist, agent de vânzări, director, apoi poliţist

Procurorii anticorupţie relevă în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe fostul ministru al Internelor Cristian David traseul profesional al consilierului acestuia, Valeriu Niţescu, omul care s-ar fi ocupat de intermedierea mitei.

Astfel, arată anchetatorii, Niţescu este absolvent al secţiei de vioară din cadrul Liceului ”George Enescu” şi a fost, pe rând, muncitor necalificat, artist liric (corist), agent vânzări, director vânzări, director comercial, director cabinet (în cadrul a două ministere).

"În anul 2007 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti, iar în anul 2010 a fost încadrat direct subinspector în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări. A fost avansat înainte de termen la gradul de inspector în anul 2012", mai notează anchetatorii în rechizitoriul prin care i-au trimis pe cei doi şi alte persoane în judecată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite