Fostul ministru Stelian Fuia a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu: Voi ataca decizia. Mă consider nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Fuia a fost condamnat la 4 ani de închisoare FOTO Mediafax
Stelian Fuia a fost condamnat la 4 ani de închisoare FOTO Mediafax

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu privind vânzarea unor imobile ale Staţiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea. Decizia nu este însă definitivă, astfel că Fuia a anunţat că va ataca decizia.

UPDATE Fostul ministru Stelian Fuia a anunţat că va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti.

„Aşteptăm să vedem motivarea. Vom ataca decizia Curţii de Apel. Nu comentez mai mult deocamdată asupra deciziilor instanţei. Mă consider nevinovat", a afirmat Fuia.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, miercuri, pe Stelian Fuia la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Instanţa a mai dispus ca lui Fuia să îi fie interzise mai multe drepturi civile, pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar, Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea, de la fiecare dintre cei patru inculpaţi, a sumei de 60.987 lei.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte acţiunea civilă formulată de ANAF şi a dispus restituirea în natură şi reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005, respectiv: un bloc de locuinţe şi un pavilion de cercetare, în acest din urmă caz trebuind să fie respectate drepturile celor care le-au dobândit în baza hotărârilor judecătoreşti.

Instanţa a menţinut sechestrele asigurătorii puse de procurori pe imobile aflate în proprietatea celor patru, precum şi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale acestora, până la concurenţa sumei de 60.987,50 lei pentru fiecare inculpat.

Fuia, trimis în judecată din mai 2014

Pe 29 mai 2014, fostul demnitar a fost trimis în judecată de procurorii anticocupţie într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă comisă în timp ce era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

„Inculpatul Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, (funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1.03.2005-15.12.2007), cu ştiinţă şi în înţelegere cu inculpaţii Daniel State, Dragoş Alin Paraschivoiu şi Constantin Oprişan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005,  fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”, precizau atunci anchetatorii. 

Licitaţia ar fi fost organizată de Oprişan pe 19 decembrie 2005. 

„În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL (reprezentată de inculpatul Daniel State) cu suma de 174.631 lei, precum şi în împroprietărire frauduloasă a inculpatului Paraschivoiu Dragoş Alin. Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalent 358.228 euro)”, mai spunea DNA.

Concret, Stelian Fuia, deşi cunoştea că împotriva instituţiei publice pe care o conducea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu ar fi formulat contestaţie la executare (conform Codului de procedură civilă) şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
 
În acest sens s-ar fi vrut stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele.
 
„După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals”, au mai arătat procurorii.
 
Avantajele patrimoniale obţinute de firma Procera Agrochemicals, după executarea silită, s-ar fi reflectat, în mod direct, în patrimoniul Alexandrinei şi lui Daniel State. Cei doi beneficiari ai foloaselor ar fi cunoscut şi ar fi acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă de anchetatori.

Cumpărătorul imobilelor de la Fundulea, cu banii primiţi de la Fuia

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activităţile menţionate a participat, în calitate de complice, şi inculpatul Paraschivoiu Dragoş Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoş Alin în contul executorului judecătoresc Oprişan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori”, au mai spus anchetatorii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, audiat de procurorii anticorupţie: „Voi aduce toate documentele legale pentru a arăta că nu sunt vinovat”

Fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Acesta este anchetat, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia.

 

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, urmărit penal pentru abuz în serviciu, faptă comisă în 2005

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia. Faptele penale ar fi fost comise în perioada în care fostul ministru era director la Staţiunii Fundulea.

Cum a pus mâna Stelian Fuia pe Fundulea statului

Scandalul terenurilor din Călăraşi care au aparţinut Institutului Fundulea, cercetat de către DNA, nu este singurul în care este implicat fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia. Un alt dosar vizează devalizarea Staţiunii de Cercetări pentru Plante Medicinale de la Fundulea în perioada când acelaşi Fuia era director al staţiunii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite