Fostul ministru Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. El este acuzat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Nelu Iordache, pentru a-şi folosi influenţa.

Ovidiu Silaghi a declarat joi că a citit înştiinţarea de urmărire penală din dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, dar deocamdată nu a văzut probele, precizând că este membru al Partidului European de pe 5 septembrie, dar va veni la DNA pentru că vrea să clarifice problema.

Întrebat dacă procurorii menţin acuzaţia că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, acesta a precizat că a a discutat cu procurorii despre o eventuală imunitate de care ar beneficia.

„Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastră şi dau declaraţii”, a spus Silaghi.

Fostul ministru al Transporturilor a precizat că a venit la DNA pentru că doreşte să clarifice problema, pentru a termina „cât mai repede această poveste”.

Procurorul şef al Parchetului General a transmis luni cererile de urmărire penală pe numele foştilor miniştri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a precizat că astfel se va putea crea cadrul procesual ca să se administreze probe.

„Exista o o formalitate în sensul de procedură care trebuie urmată, pentru că dreptul în sine presupune proceduri. Nu am făcut decât să respectăm procedura”, a declarat atunci Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat vineri procurorului general să îl sesizeze pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, acuzat de trafic de influenţă. Cererea vine ca urmare a demisiei lui Ovidiu Silaghi din funcţia de deputat.

Ulterior, procurorul general i-a solicitat şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, ca urmare a cererii DNA. 

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei cererile pentru începerea urmăririi penale pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi şi a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Silaghi ar fi primit bani de la Nelu Iordache

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

În acest dosar, pe 5 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de Remus Vasile Şpan, pentru complicitate la trafic de influenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă şi să primească 200.000 de euro şi servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade în contractul cu CNADNR.

Anchetatorii au stabilit că Remus Şpan ar fi intermediat întâlniri între cumpărătorul de influenţă Nelu Iordache şi ministrul Ovidiu Silaghi, „cunoscând problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior îşi desfăşurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)”.

Nelu Iordache a declarat că i-a dat bani lui Silaghi

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Ştef, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.

Silaghi, propus pentru Ministerul Transporturilor

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, pe 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Remus Şpan, fostul şef de la „Doi şi-un sfert”, urmărit penal pentru că ar fi intermediat „afacerile” dintre Nelu Iordache şi Ovidiu Silaghi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul şef al Direcţiei de Informare şi Protecţie Internă (DGIPI) Remus Vasile Şpan. Acesta  este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Nelu Iordache l-a denunţat pe Dan Voiculescu la DNA. Acuzaţia: şantaj. Iordache l-a dat pe mâna procurorilor şi pe fostul ministru Ovidiu Silaghi

Omul de afaceri Dan Voiculescu ar putea fi cercetat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar sub acuzaţia de şantaj. Potrivit unor surse judiciare Voiculescu a fost dat pe mâna procurorilor de către Nelu Iordache, iar dosarul este în faza actelor premergătoare, astfel că cercetările sunt în faza incipientă, nefiind pusă încă sub acuzare vreo persoană.

DNA i-a pus barieră lui Ovidiu Silaghi

Deputatul Ovidiu Silaghi, propus de PNL pentru Ministerul Transporturilor, va fi cercetat de DNA pentru că ar fi primit o şpagă de 200.000 de euro. Liberalii vor face altă nominalizare

Silaghi, după ce a intrat în vizorul DNA: „Am avut martori la întâlnirea cu Nelu Iordache. E răzbunare politică“

Deputatul PNL Ovidiu Silaghi a vorbit, miercuri seara, despre solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa, care în opinia liberalului este o „răzbunare politică“.

DNA cere începerea urmăririi penale pentru deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat că a luat mită 200.000 de euro

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat luni-  urmare a solicitării făcută de procurorii anticorupţie- Camerei Deputaţilor declanşarea procedurii în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi. Acesta  este acuzat pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite