Fostul ministru de Interne Cristian David, achitat definitiv de Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis marţi achitarea fostului ministru de Interne, Cristian David, acuzat de DNA de trafic de influenţă. Decizia instanţei este suprinzătoare în contextul în care, pe fond, aceeaşi instanţă decisese în 2017 condamnarea la 5 ani de detenţie cu executare a acestuia.

Decizia de marţi a Curţii Supreme este definitivă.

„Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: 1. În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. c) din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul David Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 257 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Înlătură dispoziţia privind confiscarea sumei de 500.000 euro de la inculpatul David Cristian. Ridică măsura asigurătorie a sechestrului instituită asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului David Cristian prin ordonanţa nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului David Cristian la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat”, se arată în minuta instanţei.

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost condamnat în primă instanţă în 2017, de magistraţii ÎCCJ, la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, el fiind găsit, astfel, vinovat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu.

Cristian David este acuzat că a primit bani pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău în vederea stabilirii dreputului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au arătat, în documentele citate, că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu să îndeplinească toate formalităţile necesare în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite