Fostul ministru de Interne, chestorul Petre Tobă nu mai este nici consilier ministerial: „A fost pus la dispoziţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne, chestorul Petre Tobă, şi foştii şefi ai DIPI, chestorul Gelu Oltean şi comisarul-şef Rareş Văduva, au fost puşi la dispoziţie, după ce procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

„Prin ordine ale ministrului afacerilor interne, Ioan-Dragoş Tudorache, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, domnii Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu au fost puşi la dispoziţie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Decizia a fost luată după ce procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de ofiţeri DIPI şi fostul ministru Petre Tobă. „De asemenea, prin acte administrative emise potrivit competenţelor, au mai fost puşi la dispoziţie alţi 11 poliţişti, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale”, mai anunţă Ministerul Afacerilor Interne. 

„Un poliţist este pus la dispoziţie în momentul în care se declanşează acţiunea penală”

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat săptămâna trecută, că s-a interesat la DNA şi a aflat că va fi declanşată „destul de curând” acţiunea penală în cazul lui Petre Tobă, iar de la acel moment fostul ministru al Internelor va fi pus la dispoziţie.

„Tobă este încadrat ca consilier. El are statut de poliţist. Conform statutului poliţistului, un poliţist este pus la dispoziţie în momentul în care se declanşează acţiunea penală. (..) Acţiunea penală încă nu s-a declanşat. Am verificat şi la DNA. Urmează să se declanşeze destul de curând. În momentul în care se declanşează acţiunea penală, în acel moment domnul Tobă va fi pus la dispoziţie”, a spus Tudorache, întrebat care este situaţia fostului ministru al Internelor.

”Acţiunea penală se pune în mişcare printr-o ordonanţă emisă de procuror în timpul urmăririi penale. Am verificat această informaţie săptămâna trecută, vineri, cu DNA, iar DNA mi-a transmis că nu s-a pus în mişcarea acţiunea penală”, a mai spus Tudorache.

Demisia şi dosarul de la DNA

Dragoş Tudorache, succesorul lui Petre Tobă la conducerea MAI, spunea, în urmă cu două săptămâni, că măsurile în cazul fostului ministru al Internelor vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale, în prezent acesta fiind consilier la MAI.

Petre Tobă a demisionat în 1 septembrie din funcţia de ministru al Internelor, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite