UPDATE Fostul ministru Darius Vâlcov va fi cercetat în continuare în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Darius Vâlcov va fi cercetat în continuare în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au admis, luni, contestaţia procurorilor anticorupţie împotriva deciziei prin ca s-a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Decizia este definitivă.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au admia contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi au decis ca Darius Vâlcov să fie cercetat în continuare în arest preventiv.

Decizia este definitivă.

Senatorul este acuzat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini mai multe firme care îi aparţineau, şi care erau administrate prin interpuşi.

După ce a fost depistat şi s-a început urmărirea penală împotriva lui, fostul ministru le-a propus anchetatorilor să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă, a fost refuzat de procurori. 

Chiar şi aşa Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor o parte din acuzaţiile care i se aduc, inclusiv că a primit 1,5 milioane de euro mită. 

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său. 

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov află joi dacă va fi arestat preventiv. Fostul ministru le-a mai dat procurorilor 47 de tablouri pe care le ţinea ascunse

Senatul a dat undă verde şi la a doua cerere DNA de arestare a lui Darius Vâlcov

STENOGRAME  Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite