Fostul ministru Chiuariu: „Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre fără probe. Voi face plângere la CEDO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat vineri de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în Dosarul „Poşta Română”, susţine că „dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală”, el anunţând că va depune plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

„Am luat act cu dezamăgire de hotărârea Înaltei Curţi pronunţată ieri (vineri - n.r.). Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală. Faţă de soluţia de achitare din primă instanţă, nu există nicio probă nouă care să justifice soluţia din recurs”, a precizat sâmbătă Tudor Chiuariu, într-o declaraţie citată de Mediafax.

Acesta menţionează că a intrat în Partidul Naţional Liberal la 21 de ani, când era student, ca să schimbe lucrurile în bine. 

„Iar în cei 16 ani care au trecut de atunci, nu m-am îmbogăţit din politică. Am contribuit la crearea unor instituţii importante pentru România, cum sunt DLAF sau ANI. Am contribuit la adoptarea unor legi importante pentru România, cum sunt noile coduri civile şi penale”, adaugă Chiuariu.

Senatorul PNL susţine că hotărârea completului de recurs condamnă o opinie.

Ads by Video PlayerAd Options

Ads by Video PlayerAd Options

„O opinie poate să fie corectă sau greşită. Eu susţin în continuare că era corectă, pentru că s-a bazat, aşa cum trebuie să facă un jurist, pe acte autentice, acte care se bucură de prezumţia de legalitate şi care produc efecte şi astăzi. Mai mult, aceste acte nu au fost anulate nici prin decizia de ieri şi aşadar vor produce efecte în continuare. O opinie, chiar dacă ar fi fost greşită, nu poate fi un abuz. O opinie nu poate fi produce prejudicii materiale şi nu poate constitui o infracţiune”, a mai spus senatorul Chiuariu.

Acesta mai spune că nu poate înţelege cum o opinie din 2007 poate produce o urmare cu doi ani înainte, în 2005, când a avut loc presupusa asociere a Poştei Române cu o companie privată în scopul valorificării terenului în cauză.

„Aştept motivarea instanţei, urmând să fac plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Am văzut că au apărut câţiva «specialişti» care ştiu ce ar trebui să fac, în general ei le ştiu pe toate, ştiu şi totul despre acest dosar. Pentru oricine doreşte să avem o dezbatere publică cu privire la acest dosar şi la această decizie, îi stau la dispoziţie”, încheie Tudor Chiuariu.

Dosarul „Poşta Română” aduce condamnări pentru doi foşti miniştri 

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de Înalta Curte în dosarul „Poşta Română”.

Pentru Nagy, Curtea Supremă a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de şase ani.

Tot în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, instanţa a dispus, ca pedeapsă accesorie, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie să respecte mai multe măsuri, instanţa atrăgând atenţia că încălcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiaşi decizii, pe durata suspendării executării pedepsei principale, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Şi în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.

Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR, a fost achitat, iar în cazul lui Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99, ICCJ a decis încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Prin acelaşi verdict, Înalta Curte a decis şi desfiinţarea parţială a actului constitutiv al societăţii Imopost Developements SA şi a înlăturat dispoziţia de anulare parţială a acestui înscris.

Pe 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot atunci, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În acest dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR - cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 - un an de închisoare cu suspendare.

Ads by Video PlayerAd Options

Ads by Video PlayerAd Options

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii Supreme la patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiariu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare. Foştii demnitari sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

Anul care vine ar putea fi unul greu pentru mulţi politicieni celebri,  afacerişti, dar şi oameni din fotbalul românesc care au dosare penale pe rolul instanţelor. Judecătorii sunt aşteptaţi să dea sentinţe definitive în cazuri mult mediatizate cum ar fi „Zambaccian“ sau „Transferurile de fotbalişti“.

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii: Modificările din Codul Penal îi vor scăpa şi pe foştii miniştri Chiuariu, Ridzi şi Sereş

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a subliniat, joi, că modificările aduse Codul Penal îi includ în categoria funcţionarilor publici şi pe parlamentarii acuzaţi că au comis infracţiuni în perioada în care au condus ministere. Tudor Chiuariu, Monica Iacob Ridzi sau Codruţ Şereş ar putea scăpa de răspundere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite