Fostul ministru Adriean Videanu, audiat timp de şapte ore în dosarul Romgaz - Interagro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu FOTO Eduard Enea
Adriean Videanu FOTO Eduard Enea

Adriean Videanu a fost marţi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) unde timp de şapte ore a fost audiat în dosarul Romgaz - Interagro. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a declarat că nu îşi reproşează nimic privind contractele semnate cu omul de afaceri Ioan Niculae, încheiate cu respectarea directivelor Uniunii Europene în domeniul gazelor.

UPDATE Adrian Videanu a fost audiat timp de şapte ore de procurorii DIICOT. El a dat o amplă declaraţie cu privire la modul în care statul, prin Romgaz, a furnizat firmei Interagro a omului de afaceri Ioan Niculae gaze naturale la preţ redus.

La ieşirea din sediul instituţiei Videanu a precizat că a reluat „toată povestea” privind modul în care statul român a semnat contractele respective cu Niculae, arată news.ro.

De asemenea, fostul ministru a declarat că, la acel moment, ”statul român era în criză economică şi erau probleme şi pe piaţa locurilor de muncă”.

Fostul ministru al Economiei a arătat că nu îşi reproşează nimic în legătură cu contractele respective şi că acestea respectă directivele europene.

Fostul ministru al Economie s-a prezentat, marţi, la DIICOT, precizând că, după ce i-a fost schimbată încadrarea din suspect în inculpat, a luat decizia de a face o declaraţie în dosar întrucât a sesizat o serie de nereguli. 

Mai exact, el a precizat că doreşte să aducă în faţa procurorului toate lămuririle necesare.

Videanu a mai fost audiat la DIICOT şi pe 17 martie, când procurorii i-au prezentat toate acuzaţiile şi l-au anunţat ca va fi trimis în judecată în dosarul „Romgaz-Interagro”. Astfel, Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, va fi trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Pe 18 martie, omul de afaceri Ioan Niculae a fost scos din arest şi dus la DIICOT, el fiind urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

De altfel, pe 21 martie, la sediul DIICOT a fost şi Nicoleta Tonciu, o apropiată a omului de afaceri şi preşedintele Interagro, care a fost anunţată că este inculpată şi va fi trimisă în judecată pentru spălare de bani şi sustragere de sub sechestru, în dosarul privind intervenţii la Romgaz pentru ca firma Interagro să primească preferenţial gaze la preţuri mici.

În cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, DIICOT a obţinut aviz pentru începerea urmăririi penale de la preşedintele României pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut şi aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Senatul a respins solicitarea de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.
Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate reduceri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite