Fostul ministru Adriean Videanu, inculpat în dosarul Romgaz - Interagro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu, audiat la DIICOT. FOTO Eduard Enea
Adriean Videanu, audiat la DIICOT. FOTO Eduard Enea

Fostul ministru Adriean Videanu a fost joi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism unde a fost înştiinţat că în cazul său s-a schimbat încadrarea juridică, acesta fiind începând de joi inculpat în dosarul Romgaz - Interagro.

UPDATE La ieşirea din sediul DIICOT, Adriean Videanu a declarat că a fost înştiinţat că i s-a schimbat încadrarea juridică, începând de astăzi fiind inculpat.

Concret, Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Adriean Videanu a a ajuns la sediul DIICOT la ora 10.05, însă nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

În dosarul „Romgaz - Interagro”, cei doi foşti, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian ar fi sprijinit interesele financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi ar fi utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni că prin activitatea miniştrilor, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.

În actele procurorilor se mai arată că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", susţin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite