UPDATE Fostul lider al sindicatului Sanitas, Marius Petcu, trimis după gratii pentru şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Petcu îşi va petrece următorii şapte ani după gratii pentru luare de mită
Marius Petcu îşi va petrece următorii şapte ani după gratii pentru luare de mită

Fostul lider al sindicatului SANITAS, Marius Petcu, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pentru corupţie. El a primit aproape 1.4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.

UPDATE 17.20: Marius Petcu a fost ridicat de la domiciul său de către mascaţi. El urmează să fie transporatat la Poliţia Capitalei unde va sta până va fi transferat la un penitenciar.

La urcarea în dubă, acesta a spus că spus că este nevinovat.


    

Decizia Curţii Supreme este definitivă, astfel că Marius Petcu urmează să fie încarcerat pentru a executa pedeapsa primită. 

Instanţa Supremă a admis, cu majoritate, recursul procurorilor numai în ce priveşte încadrarea juridică, menţinând restul deciziei din 22 mai 2012 a Curţii de Apel Bucureşti, prin care Marius Petcu, fost lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupţie. 

De asemenea, doi din cei trei magistraţi din completul de judecată au respins ca nefondat recursul delcarat de Marius Petcu.

Unul dintre magistraţii din completul de judecată a avut o opinie separată în cauză, dispunând admiterea recursului procurorilor şi pe cel al lui Petcu, casarea sentinţei din 22 mai 2012 şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 22 mai 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Marius Petcu, fost lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupţie.

Instanţa a menţinut după rejudecare, pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare dispusă de Tribunalul Bucureşti pe 8 decembrie 2011, dar a dispus ca din acuzaţia de luare de mită adusă lui Petcu să fie retras calificativul de „formă continuată” a infracţiunii.

Tribunalul a dispus la acel moment ca timp de zece ani după executarea pedepsei Marius Petcu să aibă interdicţie de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice, să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat sau o funcţie sindicală, apreciind că gravitatea faptei acestuia reclamă ca fostul lider sindical să fie îndepărtat din mişcarea sindicală pe durata maximă prevăzută de lege. 

Marius Petcu a fost arestat preventiv pe 31 martie şi  a fost eliberat pe 20 iunie, sub control judiciar, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, care a admis cererea în acest sens depusă de avocaţii sindicalismului.

El a fost prins în flagrant în martie 2011, în timp ce primea 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, reprezentând două tranşe din mita aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011. 

Procurorii au stabilit că în perioada 2009-2010, Marius Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu, în baza unei înţelegeri anterioare, în mod repetat, sume de bani, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui firmei acestuia un contract de execuţie de lucrări având ca obiect executarea obiectivului „Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov”, preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fără TVA.

DNA mai preciza că, la data de 1 februarie 2011, în baza unei înţelegeri anterioare, Marius Petcu a primit, prin intermediul soţiei sale, o vilă în Predeal, în valoare de circa 200.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite