Generalul Victor Stănculescu rămâne în închisoare. Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Anastasie Stănculescu cere eliberarea din închisoare FOTO Adevărul
Victor Anastasie Stănculescu cere eliberarea din închisoare FOTO Adevărul

Generalul Victor Atanasie Stănculescu, condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara nu va fi eliberat condiţionat. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins luni cererea acestuia de eliberare. Stănculescu a executat o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare, fiind condamnat în 2008 pentru omor deosebit de grav.

Judecătorii au stabilit că Atanasie Stănculescu va putea formula o nouă cerere de eliberare condiţionată după 20 august.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Victor Atanasie Stănculescu a fost adus, luni dimineaţă, la Judecătoria Sectorului 4 pentru judecarea cererii sale de eliberare condiţionată din penitenciar. El are un aviz favorabil din partea Spitalului Penitenciar Jilava, acolo unde a executat cei cinci ani de închisoare.

Acesta a mai spus că Victor Atanasie Stănculescu ar trebui să beneficieze de prevederile legale mai favorabile, respectiv vechiul Cod penal, şi să fie eliberat condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, arătând totodată că acesta a avut un comportament „ireproşabil” în penitenciar, notează Mediafax.

Procurorul de şedinţă a cerut instanţei respingerea cererii lui Stănculescu, pe motiv că fapta pentru care a fost condamnat este deosebit de gravă, astfel că acesta trebuie să continue executarea pedepsei în regim de detenţie.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 4 a rămas în pronunţare şi urmează să stabilească dacă Stănculescu va fi sau nu eliberat condiţionat.

Stănculescu a mai depus în februarie , la Judecătoria Sectorului 4, o solicitare de eliberare condiţionată în baza prevederilor din noile coduri. 

Pe 22 ianuarie, după ce a fost audiat la Parchetul general în dosarul evenimentelor produse în Bucureşti în timpul Revoluţiei din 1989, fostul general spunea că speră să fie eliberat condiţionat după ce execută o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare primită în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

La 10 ianuarie 2013, Tribunalul Ilfov a respins o cerere a lui Stănculescu de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale. Fostul general formulase solicitarea pe motiv că afecţiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.

Condamnat de Instanţa Supremă în 2008

Pe 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chiţac a murit pe 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanţă, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de graţiere la Preşedinţie, la care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ.

Pe aceeaşi temă: 

Fostul general Athanasie Stănculescu cere eliberarea condiţionată după ce a făcut o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu cere Judecătoriei Sectorului 4 eliberarea condiţionată din penitenciar, după ce a executat o treime din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite