Fostul edil al Sectorului 2, Neculai Onţanu, judecat pentru şpagă, şi-a făcut ONG şi militează pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai puternici politicieni ai ultimilor ani, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu (66 de ani), a intrat în societatea civilă. Fostul politician este preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie "Om între Oameni", ONG care şi-a stabilit misiunea de „a contribui la dezvoltarea socială şi economică a României, la dezvoltarea conştiinţei civice a cetăţenilor români”.

Neculai Onţanu este judecat pentru luare de mită, într-un dosar în care a fost arestat preventiv din 25 martie până pe 15 iulie 2016, când a fost pus sub control judiciar. El este acuzat de procurorii DNA că a primit şpagă un teren de 1.500 de metri pătraţi pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri din Sectorul 2.

image

Fostul edil a demisionat, în timpul anchetei, din toate funcţiile pe care le deţinea în UNPR. Politicianul nu a mai candidat anul acesta pentru un nou mandat de primar al Sectorului 2 din Bucureşti, funcţie pentru care a fost ales de patru ori consecutiv, în 2000, 2004, 2008 şi 2012. 

Pe 3 martie 2016, Onţanu (foto: aderedu.ro) ajunsese preşedinte interimar al UNPR, după ce Gabriel Oprea- implicat în mai multe scandaluri mediatizate,  a renunţat la conducerea formaţiunii. A fost punctul culminant al carierei sale politice. În timpul arestului, Onţanu a făcut o cerere de renunţare la titlul de doctor al Academiei Naţionale de Informaţii, în plin scandal în care a fost acuzat de plagiat.

„Om între Oameni”

Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între Oameni”, prescurtat ADER a fost lansată pe data de 5 noiembrie 2016.  Preşedintele ONG-ului este  Neculai Onţanu, iar preşedinte de onoare este profesorul Mircea Coşea.

Grupul de iniţiativă al Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între oameni” (ADER) este alcătuit din „profesionişti cu experienţă, din varii domenii, care îşi pun profesionalismul şi experienţa în slujba comunităţii, cum au făcut-o întotdeauna”, se arată pe pagina Asociaţiei.

„Profesor dr. Ioan Gherghina, generalul Mihail Orzeaţă, criticul de artă Ruxandra Garofeanu, generalul Vasile Ciornei, juristul Iulia Elena Nistor, coordonaţi de Neculai Onţanu, sunt doar o parte dintre cei care au gândit şi construit Asociaţia ADER, pentru ca, mobilizând energiile comunităţii, să reconstruiască încrederea şi solidaritatea, să susţină democraţia şi statul de drept, să sprijine educaţia – condiţie sine qua non a propăşirii naţionale – punând la dispoziţia oamenilor proiecte şi programe menite să le aducă bunăstare, bucurie şi speranţă ”, este mesajul Grupului de iniţiativă.

image

Onţanu: „Opţiunea pentru România trebuie reînnoită zilnic"

ONG-ul organizează evenimente şi are şi o publicaţie în care liderii scriu articole. (Foto:aderedu.ro)

image

Obiectivele

Printre obiectivele urmărite de Asociaţie sunt: „Organizarea de acţiuni cu scop informativ, privind drepturile şi libertăţile civile, în contextul drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului”, „Promovarea şi consolidarea valorilor fundamentale ale identităţii naţionale”, „Educaţie civică pentru cunoaşterea şi asumarea valorilor naţionale şi europene”, „Promovarea şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept” etc. Mai multe detalii despre misiunea acestui ONG pe pagina

image

A ajuns general

Cariera politică fostului a lui Neculai Onţanu (Foto: fostul edil, atent la discursul unui coleg de ONG) a  început în 1968, atunci când s-a angajat fierar betonist pe şanterierele din Bucureşti unde se construiau locuinţe şi s-a înscris în PCR.

În 1986, el a fost propus pentru a fi admis în anul I la Academia „Ştefan Gheorghiu”, care se ocupa de pregătirea cadrelor de partid. Onţanu a rămas pe şantier până în 1995, moment în care a intrat în PDRS/PSD. În 1996 este ales pentru un mandat de consilier general în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iar în 2000 este ales la Primăria Sectorului 2.

În 2009, Onţanu a fost exclus din PSD, unde ocupa funcţia de lider al PSD Bucureşti, ca urmare a unor declaraţii prin care îşi exprima susţinerea faţă de Traian Băsescu în cursa prezidenţială. Este unul dintre membrii fondatori ai UNPR, şi ocupă funcţia de sceretar general din mai 2010. În noul partid, Oprea este preşedinte executive. Partidul a intat la guvernare alături de PDL (2010- 2012) şi alături de USL (2012-2015).

Acuzaţiile procurorilor DNA

Ontanu, care este şi general-maior în rezervă,  şi-a început în 2006 studiile doctorale la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar îndrumătorul său ştiinţific era Gabriel Oprea. Relatia de amiciţie  dintre Oprea şi Onţanu este una de notorietate, încă din perioada în care ambii erau membri PSD. În 2009, primarul şi-a luat titlul de doctor la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANI).

Faptele de care este acuzat Onţanu sunt făcute chiar în perioada în care edilul se „pregătea” pentru doctorat. Unul dintre complicii săi este nepoata lui Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu,  acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Procurorii DNA susţin că Onţanu ar fi acceptat în perioada 2006-2007, promisiunea unor  folose necuvente de la afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu, denunţători în acest caz. 

În schimb, fostul edil  ar fi să facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra a 83.500 de metri pătraţi. Edilul ar fi primit mită două terenuri, unul de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul avocatei şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu- trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani.










 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite