Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu rămâne în arest preventiv. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, vineri, ca fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, să rămână în arest preventiv, respingând astfel, definitiv, contestaţia medicului urmărit penal pentru luare de mită şi delapidare.

Update Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, rămâne în arest preventiv, potrivit deciziei definitive a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, potrivit News.ro

Fostul director al Spitalului „Malaxa” Florin Secureanu a fost dus, vineri dimineaţa, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va judeca contestaţia sa la decizia instanţei de a-l aresta preventiv, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi delapidare.

Florin Secureanu a fost arestat pe 10 decembrie de judecătorii Tribunalul Bucureşti însă a făcut contestaţie şi le cere magistraţilor să fie cercetat în libertate.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în luna mai 2009, Secureanu ar fi pus la cale o schemă prin care sustrăgea banii din casieria spitalului. Totul s-ar fi făcut prin intermediul a două societăţi, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. Secureanu le-ar fi cerut subordonaţilor din cadrul serviciul financiar — contabil, serviciul achiziţii, să întocmească în fals documente justificative, facturi şi chitanţe.

În realitate, cele două societăţi nu au avut niciodată contracte cu Malaxa, nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel de bunuri instituţiei publice. Anchetatorii mai arată că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 de zile. Suma totală astfel delapidată a fost evaluată la 1.944.594 de lei, care reprezintă prejudiciul cauzat unităţii medicale.

Ameninţările managerului

Mai mulţi angajaţi de la Malaxa au povestit pentru tolo.ro că în spital se ţinea de fapt o contabilitate dublă: „directorul financiar ţine şi lucrurile în echilibru, ca să se menţină cît de cît activitatea, dar satisface şi extravaganţele financiare nemaivăzute ale lui Secureanu”. Publicaţia a dat şi o înregistrare în care Secureanu o ameninţa pe directoarea financiară a unităţii medicale, care nu mai voia să taie facturi false şi să întocmească contractele fictive: „Bă p*** proastă, dacă nu eram eu, nu erai aici, b***** p*** în creierii tăi. La fel şi la tine, idioato!”.

Una din firmele implicate, care primea bani de la Malaxa este Rys Force Company, care „livrează” tonere şi consumabile. Societatea figurează ca radidată din iulie 2015. Totuşi, spitalul îi plătea aproape zilnic sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei. „Consumăm mai mult toner decît NASA. Şi în fiecare zi plătim reparaţii la imprimante sau calculatoare. Zilnic achităm două facturi de la RYS către spital”, a  explicat, pentru tolo.ro, un angajat de la Malaxa.

Mita: 470 de deplasări în 5 ani

Procurorii DNA mai susţin că în perioada 20 mai 2011 — noiembrie 2016, în mod repetat, Secureanu ar fi pretins unei societăţi comerciale, care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să-i plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară. Astfel, societatea respectivă a plătit unei agenţii de turism peste 800.000 de lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi.

„Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România”, mai spune DNA.

Cine achita excursiile

Firma care ar fi achitat deplasările lui Secureanu şi ale apropiaţilor este Noventis, potrivit tolo.ro. Societatea este cel de-al doilea mare furnizor al spitalului. Noventis ar mai fi achitat în vara anului 2016, cheltuielile făcute pentru petrecerea băiatului cel mic al lui Secureanu. „Mihai Meşner, patronul de la Noventis, nu lipsea de la petrecerile lui Florin Secureanu. Cei doi erau amici intimi”, au declarat, pentru tolo.ro, surse din Malaxa.

Secureanu şi „Mecanismele reîncarnării”

Florin Secureanu a început studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii Titu Maiorescu în 1992, finalizându-le în 1999, iar pe durata facultăţii a fost fiziokinetoterapeut la Dinamo, dar şi supervisor la Panaceea Health Club Beirut (Liban), conform CV - ului său în care sunt consemnate date abia începând din 1992, când avea 28 de ani. Documentul este postat pe site-ul Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de la Ierusalim, dar şi pe site-ul Spitalului Malaxa.

Secureanu se lăuda că este Mare Prior al Marelui Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim -Cavalerii de Malta. „Dl. Adrian Secureanu foloseşte numele, emblema şi reputaţia Ordinului Suveran de Malta în mod abuziv şi ilegal, cu scopuri exclusiv pecuniare şi personale, ducând în eroare potenţiali donatori sau finanţatori”, au reacţionat Cavalerii de Malta.

Cursuri urmate în paralel

În perioada 2000 - 2002, el a obţinut competenţe în Ecografie generală. Conform datelor din CV, în intervalul 2006 - 2007 a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Management Sanitar, obţinând diploma de manager de spital, iar între 2005 şi 2008 a urmat şi un masterat în Managementul Sănătăţii Publice şi Serviciilor Medicale la Universiatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Cu toate acestea, Secureanu scrie în CV că în perioada 2000 - 2007 a obţinut diploma de doctor în Ştiinţe Medicale, tot la UMF, în acelaşi interval obţinând-o şi pe cea de Medic Specialist Chirurgie Generală, el fiind şi „asistent cercetare Chirurgie general”. Secureanu consemnează în CV acreditări în laserterapie şi moxibustie - procedeu din medicina tradiţională orientală asociat uneori acupuncturii.

Secureanu a fost co-autor la două lucrări de medicină având ca temă genetica umană (curs şi manual de lucrări practice), dar şi alte lucrări, intitulate „Managementul unităţilor sanitare”, „Purtătorul de cuvânt”, „Managementul comunicării în unităţile sanitare” şi „Comunicare de criză”. El a scris însă şi despre „Mecanismele reîncarnării” şi despre „Universurile paralele şi ierarhiile superioare”.

Susţinut de Sorin Oprescu

Florin Secureanu a fost demis pe 29 noiembrie de la conducerea spitalului Malaxa, de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Decizia a fost luată după ce în presă au apărut mai multe articole privind neregulile în achiziţiile publice la unitatea medicală. Secureanu fusese numit în 2007, de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. În acel an primar al Capitalei a fost Adriean Videanu. Fostul manager de la Malaxa a fost în relaţii bune cu politicienii din toate partidele. 

Un angajat al spitalului a povestit pentru „Gazeta Sporturilor”: „Sorin Oprescu a fost principalul susţinător al managerului Secureanu” şi că „omul de taină al lui Oprescu, Solomon Wigler, a fost plantat în Consiliul de Administraţie de la Malaxa”. Aceeaşi sursă identifică trei firme apropiate duetului Oprescu – Wigler pe lista furnizorilor spitalului: Alex General Business, Alsa Imed SRL şi Farmvil Media SRL.

Dacă nu mai aveţi chef, plecaţi în p*** mea toţi acasă şi mă duc la alt spital!, Florin Secureanu, medic şi fost director al Spitalului Malaxa  

Motivarea instanţei 

Tribunalul Bucureşti a motivat joi decizia de arestare preventivă în cazul medicului Adrian Florin Secureanu prin faptul că doctorul a refuzat să dea declaraţii în faţa instanţei, că este posibil să se sustragă judecăţii şi că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol real pentru ordinea publică având în vedere funcţia şi comportamentul agresiv faţă de subordonaţi săi în mediul în care şi-a desfăşurat activitatea profesională.

„De asemenea judecătorul de drepturi si libertăţi opinează că circumstanţele personale învederate de inculpat prin apărător, constând în aceea că acesta a fost de bună – credinţă, a recunoscut în modalitatea pe care o ştie din realitate faptele reţinute în sarcina sa..., nu prezintă relevanţă juridică la acest moment procesual, ci în eventualitatea în care se va stabili, la finalizarea cercetării judecătoreşti, vinovăţia sa, vor putea fi avute în vedere de instanţa de fond la momentul stabilirii pedepsei penale putând constitui totodată criteriu de individualizare judiciară a pedepsei”, arată instanţa.

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost arestat, sâmbătă, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită şi delapidare. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Magistratul a arătat că din materialul probator administrat până în prezent sunt date suficiente din care rezultă presupunerea rezonabilă că Secureanu a săvârşit faptele pentru care este cercetat si, momentan, nu a existat si nu există o cauză care împiedică exercitarea acţiunii penale.

„Modalitate facilă de a face rost de bani”

„Astfel, reţine judecatorul de drepturi si libertati, probele ce se constituie în indicii de săvârşire a unei fapte penale, rezultă din ansamblul materialului probator administrat şi menţionat în referatul parchetului, declaraţiile de martori, declaraţiile de inculpat, procese – verbale, declaraţii fiscale”, arată Tribunalul Bucureşti.

„Judecătorul de drepturi si libertati se mai raporteaza si la contextul socio - economic actual, în care pe fondul crizei economice din ultimii ani, veniturile membrilor societăţii au scăzut concomitent cu o recrudescenţă a fenomenului infracţional în special a fenomenului corupţiei, ceea ce impune intervenţia fermă a autorităţilor statului pentru a impiedica şi alte persoane aflate mai ales în poziţii publice de conducere să apeleze la o astfel de modalitate facilă de a -şi asigura venituri suplimentare necesare atât traiului zilnic cât şi unor cheltuieli de lux pentru ei sau apropiaţii acestora”, mai arată instanţa.

Judecătorul de drepturi si libertati a apreciat că, datorită riscului neaplicarii măsuri arestului preventiv cea mai drastică dintre cele prevăzute de legea română este posibil ca Secureanu, aflat in stare de libertate,  să se sustragă de la urmarirea penala si, ulterior de la judecata, impiedicand astfel nu numai aflarea adevarului, dar si buna desfasurare a procesului penal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite