Fostul director de la CET Iaşi, condamnat la trei ani de temniţă pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţă-bombă în dosarul de corupţie al fostului şef de la Centrala Electrică de Termoficare (CET-Iaşi). Ion Mihai, ex-director în perioada 1993-2004, a fost condamnat ieri de judecătorii

Sentinţă-bombă în dosarul de corupţie al fostului şef de la Centrala Electrică de Termoficare (CET-Iaşi). Ion Mihai, ex-director în perioada 1993-2004, a fost condamnat ieri de judecătorii anticorupţie, de la Tribunalul Iaşi, la o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu executare, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Mai mult, instanţa i-a administrat lui Mihai şi o pedeapsă complementară de un an de interzicere a unor drepturi civile. Fostul partener de afaceri al ex-directorului CET, Ioan Blidar, administratorul SC Bardos Criscom Oradea, a primit un an de puşcărie pentru dare de mită şi instigare la fals sub semnătură privată. Ion Mihai, fostul director general de la CET Iaşi, şi Ion Blidar, administratorul SC Bardos Criscom Oradea, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Iaşi sub acuzaţiile de luare de mită, dare de mită, fals în înscrisuri şi instigare la declaraţii mincinoase.
Jeep contra cărbune
Potrivit acuzatorilor, în luna martie 2002, în calitate de director general al CET, Ion Mihai a primit de la Ioan Blidar, reprezentantul firmei maghiare Bardos Gyorgy Es Tarsai KFT, un autoturism de teren Land Rover. În schimb, acuzatorii susţin că Mihai s-a angajat să promoveze interesele firmei şi să continue relaţia comercială dintre cele două societăţi prin achiziţionarea de cărbune energetic. Procurorii DNA Iaşi au susţinut că autoturismul a fost achiziţionat din Germania cu peste 35.000 de mărci şi că a fost adus în ţară în mod special pentru ex-directorul CET Iaşi. Procurorii Secţiei Teritoriale Anticorupţie au mai arătat că, pentru a ascunde faptul că maşina provine de la firma care avea relaţii comerciale cu CET-ul, "şpaga" a fost plimbată pe la un proprietar intermediar din Bucureşti, pentru a i se pierde urma. Ulterior, maşina cu pricina a fost vândută la un preţ modic bucureşteanului Bogdan Nan, dar în cele din urmă a ajuns la ex-directorul Ion Mihai, care ar fi achiziţionat-o la un preţ mult mai mic, de numai 10.000 de euro.
Mihai: "Sunt nevinovat"
Pe parcursul cercetării judecătoreşti, fostul şef al "căldurii" ieşene şi afaceristul din Oradea s-au declarat însă nevinovaţi, susţinând că nu şi-au promis unul altuia niciun fel de facilitate, în sensul obţinerii unor contracte favorabile, ba, dimpotrivă, şi-au creat chiar şi unele neplăceri reciproce. La interogatorii, Ion Mihai a declarat că maşina de teren despre care s-a făcut atâta tam-tam a fost achiziţionată legal de la Oradea, cu suma de 10.000 de euro, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, perfect valabil între două părţi civile. În timpul procesului, martorul Florin Eugen Lungu, fost director al Termoelectrica Oradea, principalul intermediar în relaţiile de afaceri dintre Blidar şi Mihai, a ţinut partea ieşeanului, susţinând că "niciodată nu s-a pus problema ca maşina Land Rover să fie oferită în dar sau ca mită ex-directorului de la CET Iaşi". Lungu a mai povestit, cu lux de amănunte, toate discuţiile şi întâlnirile pe care i le-a intermediat lui Blidar cu ieşeanul Ion Mihai, adăugând că îi cunoaşte pe cei doi din anii '80, şi că sunt oameni de bună-credinţă.
Aldea: "Vom face recurs. Este tot ce vă pot spune"
Contactată ieri telefonic, avocata Maria Aldea, cea care îl reprezintă în instanţă pe Mihai, s-a arătat surprinsă de decizia judecătorească, însă a refuzat să o comenteze. "Evident că vom face apel. Opinia mea o voi menţiona doar în momentul în care voi ataca hotărârea instanţei de fond. Nimeni nu poate să comenteze o sentinţă judecătorească decât prin căile legale de atac. Nu am altceva de adăugat", a precizat apărătorul Maria Aldea. Cât despre Ioan Mihai, acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite