Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, trimişi în judecată pentru şantaj şi corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni
Fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni

Fostul deputat Mihail Boldea şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în prezent suspendat din funcţie, au fost trimişi luni în judectă pentru şantaj, mită şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi.

Alături de cei doi, anchetatorii au decis trimiterea în judecată şi a altor patru persoane.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat de şantaj, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ambele în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi fals în declaraţii în formă continuată.

Tot în acest dosar, Costache Roşca, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în prezent suspendat, este acuzat de luare de mită, şantaj, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor.

Totodată, anchetatorii au decis trimiterea în judecată a lui Matei Oprea, la SC Fitoplant 2007 SRL Bucureşti, pentru dare de mită, spălarea banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, a lui Mircea Marosy, administrator la SC Delconi SRL Galaţi şi S.C. Derek 1 SRL Galaţi, pentru de dare de mită, şantaj, spălarea banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi a lui Ionel Mihaila, persoană fizică autorizată la Cabinetul individual de contabilitate „Mihăilă Ionel” Galaţi, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals intelectual la legea contabilităţii.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2000 – mai 2007, Matei Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Valentina Cojocaru, în calitate de asociaţi şi administratori ai S.C. Fitoplant SRL Galaţi, şi ulterior ai S.C. Fitocom Serv SRL Galaţi, s-au asociat pentru a obţine ilegal suprafaţa de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galaţi, aparţinând S.C. Aviaţia utilitară Tuzla SA, pentru a-l putea vinde ulterior. (numit terenul Avisan).

Pentru a putea obţine suprafaţa, cei doi inculpaţi i-au cooptat şi pe Mircea Marosy şi Mihail Boldea, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi şi deputat în Parlamentul României.

La asociaţia infracţională constituită din inculpaţii Marosy Mircea, Boldea Mihail, Cojocaru Valentina şi Oprea Matei, susţin procurorii, a aderat şi Roşca Costache care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în perioada anilor 2007 – 2008, i-a sprijinit pe cei patru, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului şi obţinerea unor foloase necuvenite. În schimb, magistratul a primit suma de 2.000.000 euro provenită din vânzarea unor terenuri de la Marosy Mircea, Cojocaru Valentina şi Oprea Matei.

Din documente reiese că terenul în suprafaţă de 39,61 ha, teren agricol, situat în extravilanul comuna Vânători, judeţul Galaţi (fost AVIASAN şi fostă Aerobaza Galaţi) se afla în proprietatea statului şi că, de-a lungul timpului, acest teren a fost dat în folosinţă, la C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producţie) Vânători, dar niciodată nu a ieşit din proprietatea Statului.

La data de 24.08.2000, S.C. Aviaţia Utilitară Tuzla S.A. (societate care cuprindea Aerobaza Tuzla, constituită din terenuri şi clădiri) a vândut către S.C. Fitoplant S.R.L. Galaţi activul societăţii respectiv: hangar reparaţii, depozit carburanţi, staţie meteo, rezervor benzină, două bazine benzină, rezervor motorină, rampă auto şi anexe. Terenul aferent, în suprafaţă totală de 39, 61 hectare se transmitea doar în folosinţă. Încheierea unui act de vânzare cumpărare în formă autentică, era condiţionată de obţinerea, de la Fondul Proprietăţii de Stat, a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat asupra terenului.

Motivul pentru care cumpărătorul nu a obţinut drept de proprietate a fost lipsa unui certificat de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor. Acest minister a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că S.C. Fitoplant S.R.L. nu era societate cu capital de stat şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a deveni cumpărător al terenului. Mai mult decât atât, potrivit legii de la acea dată, terenul de 39, 61 hectare trebuia să treacă în proprietatea Consiliului local Vânători.

Între timp, S.C. Fitoplant S.R.L. a cerut dizolvarea şi radierea S.C. Aviaţia Utilitatră Tuzla S.A, astfel că nu a mai fost posibilă predarea terenului către Consiliul local.

Pentru a intra în posesia terenului, în luna martie 2007, inculpatul Boldea Mihail a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că S.C. Aviaţia Utilitară Tulcea S.A. (societate care fusese radiată încă din anul 2005 la cererea inculpatei Cojocaru Valentina), reprezentată de o anumita persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi, la un preţ de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafaţă de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială, deci de interes public. Actul fals a fost întocmit în condiţiile în care Boldea Mihail s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. 

Acesta a mai contrafăcut şi mai multe înscrisuri, între care un certificat de atestare a dreptului de proprietate din care rezulta că S.C. Aviaţia Utilitară Tuzla S.A. este proprietara terenului, precum şi mai multe acte formulate de S.C. Aviaţia Utilitară Tuzla S.A., în calitate de pârât. Pe baza acelor acte s-a formulat o acţiune civilă la Judecătoria Galaţi prin care se urmărea ca instanţa să constate perfectată cumpărarea terenului de către S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi, lucru care s-a întâmplat în baza sentinţei civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare.

La data de 14 mai 2007, inculpatul Boldea Mihail a sustras certificatul fals de atestare a dreptului de proprietate din dosarul civil aflat la arhiva Judecătoriei Galaţi, pe care îl contrafăcuse tot el.

Ca urmare a pronunţării sentinţei mai sus menţionată, atât primarul comunei Vânători cât şi cei 13 consilieri locali din cadrul Consiliului Local Vânători, jud. Galaţi, au promovat acţiuni civile în instanţă şi plângeri penale, motivat de faptul că terenul a fost obţinut în mod fraudulos de reprezentanţii S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galaţi şi de inculpatul Boldea Mihail.

În perioada 2007 – 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători şi pe cei 13 consilieri locali din Consiliul Local Vânători să renunţe la acţiunile civile şi plângerile penale formulate şi pentru a elibera adeverinţe din care să rezulte înregistrarea suprafeţei în registrul agricol al Primăriei comunei Vânători, inculpatul Boldea Mihail, înţelegere cu inculpaţii Marosy Mircea şi Cojocaru Valentina au formulat plângeri nereale faţă de ei.

Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. În calitatea sa de prim procuror, inculpatul Roşca Caloenescu Costache a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliţie, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal şi abuziv împotriva primarului comunei Vânători.

În felul acesta, persoanele vizate au renunţat la acţiunile civile şi penale, în urma ameninţărilor repetate şi pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acţiona în sensul dorit de inculpaţi. În schimbul demersurilor sale făcute în calitate de prim procuror, inculpatul Roşca Caloenescu Costache a obţinut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren şi anume 2 milioane euro, sumă primită de la inculpaţii Marosy Mircea, Cojocaru Valentina şi Oprea Matei.

Ulterior, inculpatul Boldea Mihail împreună cu inculpaţii Marosy Mircea, Cojocaru Valentina şi Oprea Matei, au procedat la dezmembrarea suprafeţei de 39, 61 ha, teren cu destinaţie specială, proprietate a statului, situată în extravilanul comunei Vânători, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părţi figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse. Prin efectuarea unui număr de tranzacţii imobiliare, ei au ascuns provenienţa ilicită a terenurilor şi au încercat să creeze aparenţa de legalitate. Ca urmare a obţinerii în mod fraudulos, a terenului, inculpaţii Marosy Mircea, Cojocaru Valentina şi Oprea Matei au obţinut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafeţe de teren şi contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar inculpatul Boldea Mihail a obţinut în mod necuvenit foloase, respectiv suma de 590.000 euro.

În calitate de deputat în Parlamentul României, în declaraţiile de avere din 12 decembrie 2008, 9 martie 2010, 15 iunie 2010, 25 octombrie 2010, 23 mai 2011, 25 iulie 2012, inculpatul Boldea Mihail a făcut menţiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 euro. În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 euro primită de inculpatul Boldea Mihail cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obţinut ca răsplată pentru infracţiunile comise. De asemenea, a omis să evidenţieze realitatea tranzacţiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39, 61 ha, teren cu destinaţie specială, proprietate a statului.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpaţii s-au înţeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300.000.000 lei vechi menţionată ca preţ în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziţii de plată.

În acelaşi sens, în luna martie 2007, inculpatul Mihăilă Ionel, în calitate de director economic al S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi, a aderat la asociaţia criminală constituită de inculpaţii Cojocaru Valentina, Oprea Matei, Marosy Mircea şi Boldea Mihail şi pentru a-i ajuta pe aceştia, a contrafăcut balanţa de verificare anexă la bilanţul pe anul 2004, a pus viza de control financiar preventiv pe dispoziţiile de plată emise în mod fictiv şi le-a înregistrat fictiv în registrul jurnal, registrul de casă şi balanţa de verificare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos. Suma respectivă reprezintă avantaj patrimonial obţinut de S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 39,61 ha teren.

În vederea reparării pagubei produsă prin infracţiuni, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor, în vederea reparării pagubei produsă prin infracţiuni.

De asemenea, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă a bunurilor şi sumelor de bani până la concurenţa de 84.000 euro şi 494.074 lei, care reprezintă diferenţele dintre veniturile licite şi valoarea bunurilor dobândite de către inculpatul Boldea Mihail.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite