Fostul deputat Mihail Boldea, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare. În prima instanţă primise 6 ani cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea, fost deputat PDL, a primit o condamnare definitivă
Mihail Boldea, fost deputat PDL, a primit o condamnare definitivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv joi, pe fostul deputat PDL Mihail Boldea la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în dosarul "Aviasan". Iniţial, în februarie 2016, fostul deputat primise o sentinţă de 6 ani cu executare.

Boldea primise iniţial o condamnare de 6 ani închisoare cu executare la Curtea de Apel Braşov pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor, potrivit Agerpres. 

Instanţa supremă a dispus în urma apelului achitarea fostului deputat pentru primele infracţiuni, el fiind condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Pedepse reduse au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar. Astfel, Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Marosy Mircea au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani, iar Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost achitat pentru şantaj.

Instanţa supremă a mai decis confiscarea sumei de 37.235 euro de la Mihail Boldea şi ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi.

Procesul în acest caz a durat şapte ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA în octombrie 2013.

Fostul parlamentar Mihai Boldea a fost condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi obţinut, alături de un grup de alte cinci persoane, în mod ilegal proprietatea asupra terenurilor de sub pistele de aterizare ale bazei de aviaţie utilitară Aviasan din Galaţi. Este vorba de 39,61 hectare de teren aflat în proprietatea publică a statului şi situat în intravilanul oraşului Galaţi, a cărui valoare a fost estimată în instanţă la 8.614.800 de euro.

Pe lista acuzaţiilor se numără şantajul, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, luarea de mită, darea de mită, falsul intelectual,  uzul de fals, falsul în declaraţii, asocierea  pentru săvârşirea de infracţiuni, spălarea de bani şi mai multe infractiuni la legea contabilităţii.

Mihail Boldea a fost condamnat iniţial la şase ani de închisoare, alături de Mircea Marosy, ginerele fostului preşedinte ALDE Galaţi, Eugen Durbacă, condamnat pentru şantaj la 14 pedepse de câte 7 ani fiecare. Din dosarul Aviasan a fost disjuns un alt caz, care l-a vizat pe Roşca Caloenescu, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, acesta fiind acuzat de către DNA că a şantajat denunţătorii şi martorii din dosarul Aviasan. 

Costache Roşca Caloenescu a fost condamnat de judecători la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Fapta pentru care fostul prim-procuror a fost găsit vinovat este şantajarea primarului din comuna gălăţeană Vânători, Sicuţa Murgu (care a fost ameninţată cu arestarea dacă nu furnizează actele care au stat la baza preluării ilegale a terenurilor Aviasan).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite