Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la 4 ani şi opt luni de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

Rizea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Lucian Colţea, cetăţean american, deoarece acesta a decedat.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins apelul lui Rizea şi a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond. Rizea are de plătit suma de 300.000 de euro.

Ce spune avocatul fostului deputat

Alexandru Morărescu, avocatul fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, spune că, aşa cum se ştie, fostul parlamentar este plecat din ţară, dar "statul de drept este cel care trebuie întrebat unde se află", pentru că statul de drept este cel care are obligaţia să pună în executare un mandat de executare a pedepsei. 

„Niciodată nu i se poate solicita unui inculpat să meargă în pas de defilare şi cântând cântece patriotice către puşcărie”, a spus avocatul.

Prima condamnare, în decembrie 2018

În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Decizia a fost atacată cu apel.

Cristian Rizea a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

"Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", susţin procurorii.

Contracte de împrumut cu caracter fictiv

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

În martie 2016, DNA a decis ca Rizea să depună o cauţiune în valoare de 1,5 milioane lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite