Fostul deputat Cătălin Voicu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat este acuzat de abuz în seviciu
Fostul deputat este acuzat de abuz în seviciu

Fostul deputat Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii anticorupţie, într-un nou dosar în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Alături de acesta au fost deferiţi justiţiei şi fostul director al Electrica SA, Nicolae Coroiu, dar şi fostul director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, Petru Andronache.

Concret, în acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe fostul deputat Cătălin Voicu de complicatate la abuz în serviciu, pe Nicolae Coroiu de abuz în serviciu în formă continuată, pe Petru Andronache de complicitate la abuz în serviciu, iar pe acţionarii firmei Tech Safety SA, Radu Florea şi Dumitru Măruţă de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, „în calitate de director general al SC Electrica SA, Nicolae Coroiu, în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar director comercial al SISE Moldova, Petru Andronache, a acţionat în consecinţă, pentru efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a fi nevoie de achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne, respectiv: nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, s-a desemnat furnizorul prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie, nu a existat o negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat”, se arată în documentul trimis instanţei.

De asemena, procurorii susţin că produsele au fost livrate de Tech Safety SA în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte şi emiţându-se facturile care au achitate, în mod ilegal, în regim de urgenţă.

Prejudiciu de peste 1 milion de euro

În acelaşi sens, directorul general Nicolae Coroiu ar fi semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA., cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova, ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA, în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. 

„Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA. Mai mult, Petru Andronache ar fi vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate” se mai arată în document. 

Totodată, directorul comercial Andronache Petru a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăţi în sume importante către SC Tech Safety SA

Cătălin Voicu, intervenţii pentru contracte

În cazul lui Cătălin Voicu, DNA susţine că „în perioada 2004-2005, folosindu-se de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, în scopul de a sprijini firma SC Tech Safety SA., a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul Electrica S.A., Electrica Serv S.A., pentru ca firma. să fie favorizată în relaţia cu Electrica S.A., Electrica Serv S.A., respectiv SISE Moldova”.

În intervenţiile sale la directorul general al Electrica şi la directorul economic al Electrica Serv S.A, Cătălin Voicu le-ar fi solicitat să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

„Prin aceste intervenţii, Cătălin Voicu a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, se mai notează în rechizitoriu.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, toţi cei impicaţi în dosar riscă până la şapte ani de închisoare.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti. 

Ştiri pe aceeaşi temă:

CEDO decide ca statul român să plătească 4.500 de euro despăgubiri fostului senator Cătălin Voicu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca statul român să îl despăgubească pe fostul senator PSD Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condiţiile de detenţie din arest şi încălcarea dreptului la viaţă privată în timpul anchetei, informează Mediafax.

UPDATE Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Marius Locic, condamnat la 4 ani, s-a prezentat singur la Poliţia Capitalei pentru a fi încarcerat

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat, luni, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Alături de Voicu, instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare şi pe omul de afaceri Marius Locic. Fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit condamnări cu suspendare. Decizia este definitivă după un proces care a durat trei ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite