Fostul adjunct al Poliţiei Capitalei, Roberto Ababei, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberta Ababei va ajunge după gratii
Roberta Ababei va ajunge după gratii

Fostul director adjunct al Poliţiei Capitalei comisarul şef Roberto Ababei a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit 13.000 de euro de la doi oameni de afaceri, cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală.

Iniţial, Roberto Ababei a primit 3 ani cu suspendare la Tribunalul Bucureşti, pedeapsă schimbată de CAB în închisoare cu executare, prin admiterea apelului declarat de DNA.

În acelaşi dosar, Eduard Alexandru Zamă şi Dan Mihai Pencea, cei care i-au dat bani comisarului de poliţie, au fost condamnaţi la doi ani închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. În cazul lui Zamă, instanţa a dispus ca acesta să efectueze 100 de zile în folosul comunităţii, la Arhiepiscopia Bucureştilor sau Administraţia Cimitirelor.

Instanţa a mai decis confiscarea de la Roberto Ababei a sumelor de 24.800 lei, 3.795 euro şi 320 lire sterline. Decizia este definitivă.

„Instanţa admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul apelant ZAMĂ EDUARD ALEXANDRU împotriva sentinţei penale nr. 1373/31.05.2016 a Tribunalului Bucureşti pronunţată în dosarul cu nr. 39779/3/2015. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi integral încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 03.06.2016 şi rejudecând: Dispune înlăturarea dispoziţiilor art. 91 C.pen. şi următoarele în ceea ce îl priveşte pe inculpatul ABABEI ROBERTO – ŞTEFAN urmând ca pedeapsa rezultantă stabilită prin sentinţa apelată să fie executată în regim de detenţie“, se arată în dispozitivul sentinţei.

Şpagă de la restaurante

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 14 iulie - 6 august, Roberto Ababei a primit de la Eduard Alexandru Zamă şi Dan-Mihai Pencea, administratorii unui restaurant, în două tranşe, 13.000 de euro, lăsându-i pe aceştia să creadă că, prin funcţia deţinută, îi poate influenţa pe ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice care făceau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite de cei doi oameni de afaceri.

Procurorii DNA susţin că Ababei le-a creat celor doi şi impresia ca poate interveni pe lângă un alt director adjunct, care are în subordine Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE).

Cei doi se temeau că ar putea fi cercetaţi pentru evaziune fiscală după un control al poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma căruia fuseseră găsite nişte agende în care se aflau programările unor nunţi şi botezuri care avuseseră loc şi care erau trecute şi în contabilitatea localului. Astfel, administratorii restaurantului ar fi luat legătura Roberto Ababei, pentru ca acesta să intervină pe lângă ofiţerii SICE.

Roberto Ababei a fost director general adjunct al Poliţiei Capitalei din 6 februarie 2013, anterior acesta fiind, din aprilie 2010, şeful Poliţiei Sectorului 2. În 15 octombrie, Roberto Ababei a fost eliberat din funcţie, ca urmare a arestării sale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite