Fostul adjunct al Direcţiei de Informaţii a Armatei a mers la bancă cu şoferul să delapideze 180.000 de dolari din fondul de război al instituţiei. Ce a făcut cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 26 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe  FOTO Shutterstock
În 26 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe  FOTO Shutterstock

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Iulian Cristian Gherghe, arestat preventiv pentru delapidare după ce ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei, s-ar fi deplasat la bancă cu maşina de serviciu condusă de şofer pentru a încasa banii sustraşi, arată anchetatorii. Cu ei, generalul şi-a cumpărat un teren în Corbeanca pe care a ridicat o casă.

Investigaţia în acest caz ar fi pornit în urmă cu două săptămâni, când directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) şi-ar fi dat seamă că-i lipsesc 180.000 de dolari din cont şi a informat Parchetul Militar despre acest caz, conform Radio Europa Liberă

Potrivit sursei citate, generalul s-ar fi deplasat la bancă cu maşina de serviciu condusă de şoferul instituţiei, pe data de 27 noiembrie 2018, iar banii au fost ridicaţi cu ajutorul a două ştampile (una a unităţii militare şi alta cu semnătura şefului DGIA), fiind retraşi din conturile DGIA unde se regăseau sume de bani destinate pentru situaţii de criză şi război. 

Sursa citată menţionează că la audierile procurorilor militari, generalul-maior cu două stele Iulian-Cristian Gherghe, nu ar fi avut o explicaţie şi de ce anume ar fi ţinut banii aproape 1 an de zile în seiful personal de la biroul instituţiei, apoi i-ar fi folosit pentru cumpărărea unui teren şi ridicarea unei case în Corbeanca. De altfel, după ce a început ancheta internă la DGIA, generalul ar fi început să pună la loc banii, reuşind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit.

În 26 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe.

Generalul-maior cu două stele (r) Iulian-Cristian Gherghe este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, fiind arestat preventiv de Curtea Militară de Apel Bucureşti. Decizia nu e definitivă, putând fi contestată la instanţa superioară.

Comunicatul Parchetului:

La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore, faţă de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

delapidare, prevazuta de art. 295 alin. (1) din Codul penal;

fals material în înscrisuri oficiale, prevazuta de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal

fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cuaplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevazuta de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

S-a reţinut că, la data de 27.11.2018, inculpatul şi-a însuşit fără drept suma de 179.470 USD din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri.

La data de 27.03.2021 judecătorul militar de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii Militare de Apel a admis propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o durată de 30 de zile. Sesizarea parchetului militar a fost facuta de catre conducera DGIA. Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite