UPDATE Foştii miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, audiaţi la DNA în dosarul Microsoft 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Nica şi Adriana Ţicău, foşti miniştri ai Comunicaţiilor, sunt audiaţi luni la DNA în dosarul Microsoft 2, după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a acestora pentru abuz în serviciu.

UPDATE Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a venit luni la DNA, el declarând că procurorii urmează să îi aducă la cunoştinţă „temeiurile” punerile sale sub acuzare, în urma avizului preşedintelui privind urmărirea sa penală în dosarul "Microsoft 2”.

"Am venit sa mi se aducă la cunoştinţă temeiurile în urma avizului preşedintelui. Urmează să aduc probe”, a spus Alexandru Athanasiu, la intrarea în sediul Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), unde a ajuns în jurul orei 10.45.

Întrebat dacă procurorii îi vor aduce la cunoştinţă şi că o parte din averea sa va fi pusă sub sechestru, Athanasiu a spus că nu ştie dacă vor fi luate măsuri asigurătorii în cazul său.

Dan Nica a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.45, iar înaintea acestuia a venit Adriana Ţicău, potrivit News.ro.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA le vor aduce la cunoştinţă că sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

”În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, susţin procurorii.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Adriana Ţicău, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite