Fostele sedii ale Antenei 3, prezentate pentru vânzare pe site-ul ANABI care urmează să le comercializeze pentru recuperarea a 60 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei, împreună cu Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a lansat astăzi versiunea BETA a site-ului ANAB. Deja pe site-ul Agenţiei apar şi clădirile confiscate în dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare: sediul Antenei 3, blocul Grivco şi fostul sediu al ICA.

Cornel Călinescu, directorul ANABI şi Adrian Baboi Stroe, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, vor susţine astăzi o prezentare despre Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) – stadiul actual şi următorii paşi.

Deja pe site-ul ANABI se arată la rubrica „Imobile Confiscate” şi clădirile confiscate în dosarul privatizării ilegale a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare: sediul Antenei 3, blocul Grivco şi fostul sediu al ICA. Statul a intrat în posesia acestor imobile, în urma sentinţei din august 2014 care i-a adus şi 10 ani de închisoare lui Dan Voiculescu.
   

Cum este prezentat fostul sediu al Antenei 3

Fostul sediu al Antenei 3 este în acest moment în faza de evaluare şi se află în litigiu.

image

Prezentare: Teren şi construcţie Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27

Tip confiscare: specială 

Adresa: Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, Sector 1, Bucureşti

Stadiu valorificare: evaluare în litigiu

Hotărâre judecătorească: sentinţa penală nr. 701/26.09.2013 emisă de Tribunalul Bucureşti rămasă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti prin decizia penală nr. 888/08.08.2014

Observaţii: litigii în curs de soluţionare, cu privire la drept de preemţiune, drept de folosinţă; proces verbal de evaluare anulat de instanţă, în fază de recurs

Cum este prezentat blocul „Grivco"

Prezentare: Blocul „Grivco" este în acest moment în faza de evaluare în litigiu.
Teren şi construcţie 1 Gârlei nr. 1B

image

Tip confiscare: specială
Descriere: Lot 2 – 3000 mp
Adresa: strada Gârlei nr. 1B, Sector 1, Bucureşti

Stadiu valorificare: evaluare în litigiu

Hotărâre judecătorească: sentinţa penală nr. 701/26.09.2013 emisă de Tribunalul Bucureşti rămasă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti prin decizia penală nr. 888/08.08.2014

Observaţii: Litigii în curs de soluţionare cu privire la drept de preempţiune, drept de folosinţă. Proces verbal de evaluare anulat de instanţă, în fază de recurs.

Cum este prezentat fostul sediu al ICA

Fostul sediu al ICA este în acest moment în faza de evaluare în litigiu
 

image

Tip confiscare: specială

Adresa: strada Gârlei nr. 1D, Sector 1, Bucureşti 

Stadiu valorificare: evaluare în litigiu 

Hotărâre judecătorească: sentinţa penală nr. 701/26.09.2013 emisă de Tribunalul Bucureşti rămasă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti prin decizia penală nr. 888/08.08.2014

Observaţii: litigii în curs de soluţionare cu Banca Raiffeisen; proces verbal de evaluare anulat de instanţă, în fază de recurs.

Ce spune ANABI

În temeiul prevederilor art. 32 alin. (3) din Legea nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Agenţia publică pe pagina sa de internet informaţii actualizate despre fiecare bun imobil confiscat în cadrul procesului penal, cuprinzând situaţia juridică, amplasament, fotografii, data trecerii în proprietatea privată a statului, precum şi alte date relevante.

Datele cuprinse în prezenta rubrică sunt furnizate de către Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se arată pe pagina de internet http://anabi.just.ro/.

Câţi bani au fost încasaţi în octombrie

Potrivit site-ului ANABI, În baza informaţiilor primite de la ANAF, Agenţia publică lunar totalul sumelor de bani obţinute în urma valorificării bunurilor confiscate rezultate din procedure penale.
La data de 31 octombrie 2016 au fost încasate următoarele sume: 19.975.979 lei – rezultate din valorificarea bunurilor imobile;560.289, 62 lei – rezultate din valorificarea bunurilor mobile. Total: 20,536,268 LEI

Practic, Agenţia administrează bunurile mobile şi imobile din momentul instituirii sechestrului de către procuror şi până la verdictul final al Justiţiei. Bunurile imobile (terenuri, clădiri) vor fi luate în evidenţă de Agenţie şi doar bunurile mobile mai valoroase de 15.000 de euro ar putea fi vândute înainte de un verdict final al instanţei. 

Bunurile perisabile (combustibil, animale, plante, fructe, etc) vor fi valorificate imediat. În cazul maşinilor, de exemplu, există două variante pentru a fi vândute: fie inculpatul proprietar este de acord cu vânzarea, fie Agenţia trebuie să dovedească în instanţă că administrarea autoturismului costă mai mult decât ar putea să recupereze la finalul procesului.

În cazul în care autoturismul nu este valorificat înainte de verdictul final, ANABI se asigură că este păstrat în condiţii optime în spaţii identificate de Agenţie la nivelul autorităţilor locale, primării, direcţii regionale ale finanţelor publice, etc. Potrivit directorului ANABI Cornel Călinescu, ANABI nu va face poliţe RCA sau revizii ITP, însă se va asigura ca autoturismele nu stau în ploaie sau în soare, cu alte cuvinte că vor fi conservate cât mai bine.

ANABI va avea şi un cont unic unde vor fi virate toate sumele de bani puse sub sechestru de către magistraţii din întreaga ţară.  Magistraţii vor decide ce se va întampla, atât cu banii, cât şi cu dobânda adunată în contul respectiv. De exemplu, dacă sechestrul se ridică sau inculpatul este achitat, acesta  va primi banii înapoi, inclusiv dobânda.

Banii confiscaţi de la ANABI vor fi împărţiţi astfel: 20 % către Ministerul Educaţiei, 20 % către Ministerul Sănătăţii, 15 % pentru MAI, 15 % pentru Parchetul General, 15 % pentru Ministerul Justiţiei şi alte 15 % către ONG-uri pentru proiecte sociale.

Şeful ANABI: "Ne dorim identificarea unei soluţii IT”

Cornel Călinescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a declarat,pe 4 noiembrie, că, prin implementarea unui sistem informatic integral, Agenţia va avea la dispoziţie o evidenţă clară a tuturor bunurilor indisponibilizate, pe durata întregului proces penal.

Preşedintele ANABI, Cornel Călinescu, a declarat că implementarea sistemului informatic în vederea gestionării bunurilor indisponibilizate este unul crucial pentru Agenţie. El a mai precizat că speră ca, în septembrie 2018, proiectul sistemului informatic integrat să fie implementat pe deplin.

"Acest sistem va include date despre toate bunurile aflate în proceduri judiciare penale sub efectul unui ordin de indisponibilizare", a spus preşedintele ANABI.

Călinescu a mai arătat că acest proiect va implica toţi responsabilii, de la poliţie, judecători, executori, ANAF, procurori. "Ne dorim identificarea unei soluţii IT care să ne ajute în evidenţierea întregului traseu pe care un bun indisponibilizat îl parcurge de la luarea măsurii până la finalizarea procedurii judiciar-penale, care, în viziunea noastră, nu este finalizată decât atunci când bunul este fie valorificat, fie bunul respectiv intră pe procedurile de reutilizare socială”, a spus Cornel Călinescu.

El a mai precizat că nu este vorba de o simplă aplicaţie, ţinta proiectului fiind crearea "unui veritabil registru naţional care este deja reglementat în legea ANABI. Vom avea evidenţa tuturor sechestrelor, tuturor ordinelor de confiscare, a ordineleor internaţionale dispuse în acest domeniu, acordurile de partajare cu diferite jurisdicţii, inclusiv executarea amenzilor sau deciziile instanţelor privind prejudiciile aduse instituţiilor publice”, a arătat Călinescu.

Elveţia, parteneră a proiectului

La rândul său, ambasadorul Elveţiei în România, Urs Herren, a spus că Elveţia este partener în implementarea proiectului în perioada 2016 -2019.

"În ceea ce priveşte gestionarea creanţelor provenite din infracţiuni, colaborarea noastră cu Ministerul Justiţiei a început încă din 2012. Având în vedere bună colaborare cu ministerul, suntem dispuşi să sprijinim solicitarea venită din partea Guvernului României în ceea ce priveşte acest demers în creşterea recuperării produselor infracţiunilor. Proiectul este lansat într-un moment crucial, când ANABI urmează să devină o instituţie pe deplin funcţională. Este extrem de important ca toate instituţiile să lucreze îndeaproape cu ANABI. Ne bucurăm mult că Institutul Basel este partenerul nostru şi că ne va oferi sprijin de ultimă generaţie şi de-abia aşteptăm să vedem o implementare de succes a acestui proiect”, a arătat ambasadorul Urs Herren.

„Sistem informatic integrat”

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Adrian Baboi Stroe a declarat, vineri, că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a obţinut o finanţare din partea Elveţiei, în valoare de 860.000 de franci elveţieni, pentru crearea unui sistem informatic integrat, necesar administrării unei baze de date privind bunurile indisponibilizate în timpul unei proceduri judiciare.

"Acesta este un sistem informatic integrat pentru gestionarea bunurilor indisponibilizate, un element-cheie în dezvoltarea ANABI şi va cuprinde inclusiv o componentă importantă de training, de formare profesională, pentru cei care vor utiliza acest sistem. Realizarea acestui sistem informatic este esenţială pentru îndeplinirea rolului agenţiei. Acest sistem informatic va aduce beneficii atât sistemului judiciar, cât şi pentru Ministerul Justiţiei, în calitate de instituţie responsabilă de dezvoltarea Agenţiei. Bugetul este de 860.000 de franci elveţieni”, a declarat Baboi, în cadrul conferinţei organizate la Ministerul Justiţiei cu ocazia lansării programului "Sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale Anticorupţie prin creşterea gradului de recuperare a produselor infracţiuni”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite