Fosta şefă a AEP, Ana Maria Pătru, şi-a pus iniţialele pe maşina cumpărată din şpagă. „Recunosc toate faptele care s-au reţinut în sarcina mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai tineri demnitari ai statului român, Ana Maria Pătru, numită la 31 de ani vicepreşedinte la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), a recunoscut la DNA că a primit şpagă 275.000 de euro. Cea mai mare parte din bani a fost dată de firma Siveco, societate care derula mai multe contracte cu AEP.

„Recunosc toate faptele care s-au reţinut în sarcina mea. Nu solicit alte probe în apărarea mea şi cer să se renunţe la administrarea probelor propuse de mine în apărare şi admise prin ordonanţa care mi-a fost comunicată prin intermediul apărătorului ales. Nu solicit alte probe în apărarea mea la acest moment şi nu am alte cereri de formulat în prezenta cauză”, îşi începea declaraţia, pe 13 decembrie 2016, Ana Maria Pătru (41 de ani).

Astfel, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente,  care avea rang de secretar de stat, a recunoscut integral acuzaţiile procurorilor DNA: trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.

„Recunosc faptele astfel cum au fost reţinute de organele de urmărire penală”, Ana Maria Pătru, fostă şefă a AEP

Este vorba de o şpagă totală de 275.000 de euro. Fosta şefă a AEP ar fi primit în 2009 o şpagă de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti, iar în 2011 ar mai fi luat 65.000 de euro din care şi-ar fi achiziţionat un autoturism Land Rover.

„Recunosc faptele astfel cum le-am relatat, le regret”, a notat, pe declaraţia de inculpat, Ana Maria Pătru. Procurorii DNA au cerut judecătorilor confiscarea a 275.000 de euro şi au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri, pentru a  recupera banii. Fosta şefă a AEP a fost arestată în acest caz aproximativ o lună, iar pe 30 decembrie 2016 a fost trimisă în judecată în stare de arest la domiciliu. Detaliile apar în dosarul de corupţie care a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti.

Firma soţului, pe traseul şpăgii

Ana Maria Pătru deţinea funcţia de preşedinte al AEP din mai 2012, fiind votată în Parlament la propunerea PDL. Ea şi-a dat demisia imediat după reţinere, în noiembrie 2016. Anterior, între 2007 şi 2012 a fost vicepreşedinte AEP, fiind susţinută de Administraţia Prezidenţială. Evea 31 de ani când a ajuns în această funcţie. Între 2005 şi 2007 a fost director coordonator al filialei sud-vest Oltenia a AEP. Regretele ei şi le-a mărturisit după ce a văzut probele procurorilor DNA: denunţuri, declaraţii de martori, mărturiile unor martori cu identitate protejată, transferuri bancare şi actele de vânzare-cumpărare. În prima fază a anchetei, ea a negat acuzaţiile.

Societatea Siveco, controlată de milionara Irina Socol, este firma favorizată de Pătru în relaţiile cu AEP. Socol a confimat totul la DNA şi este cercetată, într-un dosar separat de acest caz, pentru cumpărare de influenţă. Pentru a ajunge în posesia apartamentului, Pătru a folosit fima Ana Consulting, controlată de soţul său, Florin Ştefan Pătru. Bărbatul este cercetat, într-un dosar separate, pentru complicitate la trafic de influenţă. Ana Consulting a primit banii după ce a  încheiat un contract de consultanţă cu o firmă indicată de Socol. Pătru a explicat la DNA că soţul său nu ştia de unde proveneau banii.  

„Recunosc că în perioada 2009, pentru a menţine în derulare contractele încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă de către Siveco România SA vizând furnizarea unor servicii IT, am primit un apartament în valoare de aproximativ 200.000 de euro, respectiv apartamentul care face obiectul acuzaţiilor care mi se aduc”, a declarat Pătru.

Maşina de lux înmatriculată AMP

Un luxos autoturism Range Rover Sport Autobiography 3.0D, de culoare albă, a achiziţionat Pătru, în 2011, pe numele unei verişoare. Era vorba de ultimul model al acestui autoturism şi care valora aproximativ 75.000 de euro. O parte din bani proveneau din şpagă, potrivit mărturiei fostei şefe a AEP: 15.000 de euro din partea fimei Siveco, iar 50.000 de euro din partea unui afacerist, pentru a-i facilita o audienţă la ministrul Economiei, Ion Ariton. Audienţa a avut loc.

Ana-Maria Pătru a  făcut o gafă când a înmatriculat maşina pe numele verişoarei. Ea şi-a luat un număr care conţinea iniţialele prenumelor şi numelui ei, „AMP”. De asemenea, martorii au declarat că Pătru a solicitat ca maşina să fie dotată cu televizoare şi sistem video pentru pasagerii din spate, urmărind ca fiul său să le folosească pe distanţele Bucureşti – Vâlcea, pe care le parcurgea în mod frecvent.  Fosta şefă a AEP ar fi fost singura care a condus acest autoturism.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite