Fosta Armată Roşie, măcinată din toate părţile în Ucraina. Unele batalioane au rămas cu 10-15 oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Conform unei ultime evaluări realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), fosta Armată Roşie continuă să se confrunte cu provocări legate de moralul şi disciplina trupelor sale din Ucraina.

Concret, Direcţia Principală de Informaţii ucraineană a publicat conţinutul unor apeluri telefonice interceptate pe 17 şi 18 iunie, în care soldaţii ruşi s-au plâns de condiţiile din prima linie, echipamentul slab şi lipsa generală de personal. „Un soldat a susţinut că unităţile au fost în mare parte epuizate de personal şi că anumite grupuri tactice la nivel de batalion (battalion tactical group - BTG) au doar 10 până la 15 trupe rămase în serviciu“, susţine ISW. De precizat că, în general, un BTG este format din 800 până la 1.000 de militari. 

În raport se mai arată că militarii ruşi au obţinut câştiguri marginale la periferia oraşului Severodoneţk la 18 iunie, dar au stagnat în mare parte de-a lungul altor axe de avansare. 

„Trupele ruse se confruntă probabil cu pierderi tot mai mari, iar degradarea trupelor şi pierderea echipamentelor vor complica încercările de accelerare a operaţiunilor ofensive în alte locaţii critice, pe măsură ce costisitoarea luptă pentru Severodoneţk continuă. După cum am evaluat anterior, forţele ruse vor putea probabil să pună mâna pe Severodoneţk în următoarele săptămâni, dar cu preţul concentrării majorităţii forţelor disponibile în această zonă mică. Alte operaţiuni ruseşti în estul Ucrainei, cum ar fi eforturile de a captura Sloviansk şi de a avansa la est de Bahmut, au înregistrat puţine progrese în ultimele două săptămâni. Forţele ruse continuă să lupte pentru a împinge trupele ucrainene departe de frontierele ocupate de la nord de oraşul Harkov şi de-a lungul Axei de Sud, dar nu au făcut câştiguri semnificative în acest sens, lăsându-le astfel vulnerabile la contraofensiva şi presiunile Kievului“, arată ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului mai susţine că, în zonele ocupate, ruşii continuă să fie şicanaţi de partizanii ucraineni. Între altele, partizanii care susţin Kievul au efectuat un atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra lui Yevhen Sobolev, un colaborator al ruşilor, în oraşul Herson, pe 18 iunie. „Astfel de acţiuni ale partizanilor vor continua probabil să complice implementarea măsurilor ruşilor în zonele ocupate“, a precizat ISW.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite