Fost vicepreşedinte şi şase funcţionari CJ Iaşi, trimişi în judecată în dosarul lui Cristian Adomniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedinte al CJ Iaşi Victor Chirilă, şase funcţionari ai instituţiei şi angajatul unei firme au fost trimişi în judecată de DNA Iaşi, fiind acuzaţi, între altele, de abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul în care este judecat şi preşedintele suspendat al CJ, Cristian Adomniţei.

Cele opt persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DNA în dosarul privind realizarea unui album de prezentare a judeţului Iaşi, fostul vicepreşedinte al CJ Iaşi Victor Chirilă, în prezent consilier judeţean, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual.

Cine sunt cei trimişi în judecată

Cosmina Râmbu şi Oana Elena Ţoptea (consiliere în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iaşi la data faptelor), sunt acuzate de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, Irina Mihaela Raţă-Hăpăleţ (consilier în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi şi membru al comisiei de recepţie la data faptelor) este acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual, în timp ce Luminiţa Căuş, Doiniţa Paula Hordilă şi Daniela Maricela Lupu, membre în comisia de recepţia la data faptelor, sunt acuzate de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Totodată, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Neculai Ilie, reprezentant al SC Laser Co SRL, bărbatul fiind acuzat de complicitate la fals intelectual.

Acuzaţiile DNA

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Iaşi se arată că în august 2013, la nivelul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziţiei, prin procedura "cerere de ofertă”, de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi, contractul fiind adjudecat de S.C. Laser Co S.R.L. şi semnat la 27 septembrie 2013.

Potrivit documentaţiei de atribuire, ofertei depuse de societate şi contractului încheiat ulterior, serviciile de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi ar fi trebuit să constea în realizarea unui catalog de prezentare a judeţului Iaşi în limba română şi în limba engleză şi tipărirea acestuia în 1.000 de exemplare, în valoare de 169.000 lei, tipărirea unei broşuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Judeţean Iaşi, în 1.000 de exemplare, în valoare de 16.700 lei, tipărirea unui calendar de evenimente şi a unei mape de prezentare a Judeţului laşi, în valoare de 16.800 lei, tipărirea unor hărţi turistice ale judeţului laşi, în 5.000 de exemplare, servicii având o valoare de 42.000 lei.

Totodată, contractul prevedea realizarea unor magneţi, 300 de bucăţi, având o valoare de 3.300 lei, realizarea (concepţie şi execuţie) unui film de prezentare al judeţului laşi şi imprimarea acestuia în 1.000 de exemplare DVD, însoţite de carcasă, servicii având o valoare de 27.000 lei, furnizarea a două bucăţi suport broşuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei, furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business - card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei, urnizarea de piuri metalice şi de plastic, în valoare de 47.000 de lei şi o prezentare în format PowerPoint a proiectelor judeţului Iaşi, în limba română şi în limba engleză, cu o valoare de 5.622 lei.

Contractul problemă

Anchetatorii susţin că, în data de 19 decembrie 2013, între Consiliul Judeţean laşi şi SC Laser Co SRL, a fost încheiat un proces-verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, faţă de cel prevăzut în contract, respectiv 11 din cele 16 repere.
Astfel, nu au fost predate şi primite albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile cu filmul de prezentare a judeţului Iaşi, machetele cu proiectul conceperii şi design-ului acestora. Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.
Potrivit procurorilor DNA, în luna decembrie 2014, Victor Chirilă, având funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, deşi nu mai avea calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, i-a ajutat pe ceilalţi inculpaţi, persoane care făceau parte din Comisia de recepţie, să ateste, în mod nereal, că toate bunurile au fost primite, semnând în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi aprobând procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă.

Procesul-verbal de recepţie a fost semnat şi de Raţă - Hăpăleţ Irina Mihaela, Ţoptea (fostă Hanganu) Oana Elena şi Râmbu Cosmina, în calitate de consilieri în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a Consiliului Judeţean Iaşi.
"În cuprinsul acestui document, datat 07.01.2014, s-a menţionat, în mod nereal, faptul că la data de 19 decembrie 2013 fuseseră livrate 1.000 albume de prezentare a judeţului Iaşi, 1.000 broşuri, 1.000 DVD-uri, filmul de prezentare a judeţului Iaşi (o bucată), machetele cu proiectul conceperii şi design-ului albumelor de prezentare a judeţului Iaşi, repere cu o valoare totală de 213.005,71 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.

Verificările "superficiale"

De asemenea, procurorii DNA susţin că, pe 18 decembrie 2014, Alin Constantin Aivănoaei, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a făcut verificări superficiale cu privire la documentele justificative menite să justifice lichidarea si ordonanţarea cheltuielilor publice aferente contractului mai sus amintit şi a semnat în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi mai multe documente prin care suma de 334.800 lei a fost virată SC Laser Co SRL.

"În acelaşi context, în luna martie 2015, între inculpata Râmbu Cosmina, o altă persoană şi inculpatul Ilie Neculai a fost încheiat un proces-verbal, antedatat 11.02.2013, prin care se atesta în mod nereal faptul că un număr de 948 albume fuseseră restituite către Sc Laser Co SRL, fiind preluate de către acesta din urmă, în vederea actualizării gratuite a unor date si fotografii privind Aeroportul Internaţional Iaşi. De asemenea, inculpatele, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Proiecte si Dezvoltare Durabilă a Consiliului Judeţean Iaşi sau membru al comisiei de recepţie, au întocmit şi alte documente, cunoscând faptul că o parte din bunurile respective nu fuseseră livrate, urmărind ca S.C. Laser Co SRL să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri şi, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităţilor în cuantum de 0,1 % din contravaloarea serviciilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere, de la data scadenţei obligaţiilor asumate prin contract şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor, penalităţi care curgeau de drept”, mai precizează procurorii DNA în acelaşi rechizitoriu.

DNA: Prejudiciu de 391.955,20 de lei

Anchetatorii susţin că prejudiciul total adus bugetului judeţului Iaşi în acest caz se ridică la 391.955,20 lei.
Procurorii anticorupţie au încheiat cu Aivănoaei şi Căuş câte un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în sarcina acestora reţinându-se săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, respectiv fals intelectual.
Cei doi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor stabilite, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv un an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Sechestrul asigurator

Totodată, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, este cercetat sub control judiciar pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual şi a fost trimis în judecată de DNA, judeţul Iaşi constituindu-se parte civilă în acest dosar cu peste 391.000 de lei.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite