Fost preşedinte al CNAS, după retragerea acreditării Spitalului Floreasca: Orice serviciu medical acordat de spital e ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă susţine, după retragerea acreditării Spitalului Floreasca, că orice serviciu medical acordat în unitatea sanitară este ilegal în acest moment şi că nu va putea fi decontat, putând fi imputat medicilor. „Bravo, Dorele!”, a scris Duţă pe Facebook.

„Destepţii de la Ministerul Sănătăţii au suspendat acreditarea Spitalului de Urgentă din Bucureşti! Bravo,Dorele!”, a scris, luni seară, pe Facebook, Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit acestuia, „orice serviciu medical acordat de acest spital este în acest moment ilegal”.

„Orice serviciu medical acordat de spital nu poate fi decontat de CNAS, deci va fi imputabil medicilor! Îngrijirea pacienţilor deja internaţi în spital este ilegală! Dacă as fi managerul spitalulului, în noaptea asta aş închide serviciul de urgentă şi i-as spune ministrului să ia pacienţii internaţi şi să-i mute la Sanador sau Medlife - că tot îşi iau salariile de acolo toţi care conduc Ministerul Sănătăţii”, a mai scris Duţă pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Sănătăţii a transmis, însă, luni seară, că suspendarea acreditării Spitalului Floreasca este o măsură administrativă, care nu afectează funcţionalitatea unităţii spitaliceşti.

„Suspendarea acreditării Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti de către Autoritătea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este o măsură administrativă, care nu afectează funcţionalitatea unităţii spitaliceşti şi nici derularea contractul cu CNAS. Această autoritate coordonează Registrul Naţional al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenţei Medicale (RN-EAAAM).  Măsura a fost activată ca urmare a necomunirii către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore a evenimentului nefericit din 22 decembrie 2019, în care o pacientă a ars pe masa de operaţie”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al ANMCS.

Conform acestui regulament, în 5 zile de la suspendare, managerul unităţii are obligaţia să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariţia evenimentului advers. În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experţi ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri şi dacă rezultatele sunt pozitive, preşedintele autorităţii poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării.

Ministerul Sănătăţii anunţă că Spitalul Floreasca va funcţiona normal şi va asigura asistenţa medicală de urgenţă în această perioadă a sărbătorilor de iarnă şi după.

„Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Florească. Sunt nişte profesionişti. Acel incident din sala de operaţie nu reprezintă un stigmat pe frontispiciu unităţii spitacileşti. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenţie, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceiaşi unitate de elită, unde cei mai buni specialişti asigură urgenţele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienţii trebuie să ştie că aici sunt în siguranţă”, a declarat secretarul de stat, conf.dr. Horaţiu Moldovan.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a anunţat, luni, că a suspendat acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca, după ce o femeie a luat foc în timpul unei operaţii, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite