Judecătorii Curţii Supreme au decis să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Legii privind statutul magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest magistrati telefoane. FOTO Inquam Photos
Protest magistrati telefoane. FOTO Inquam Photos

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat astăzi Curtea Constituţională a României privind statutul magistraţilor, considerând că există aspecte de neconstituţionalitate. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat Curţii Supreme să-l sesize pe Preşedintele României pentru trimitere spre reexaminare a legii, sesizarea CCR cu o obiecţie de neconstituţionalitate sau sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru formularea unei opinii.

UPDATE 16.10 Potrivit unui comunicat al Curţii Supreme, judecătorii instanţei s-au constituit în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la exercitarea controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, în legătură cu Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”

„Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legal constituite, prin Hotărârea nr.2 din 21 decembrie 2017, au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, arată sursa citată. 

UPDATE 15.00 Decizia de seizare a CCR a fost luată în urma Adunării Generale  şi priveşte Legea privind Statutul magistraţilor. Decizia vine după ce Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit Digi24.

UPDATE 12.15 Judecătorii de la Înalta Culte de Casaţie şi Justiţie au fost convocaţi joi, începând cu ora 13,00, pentru a discuta în cadrul Secţiilor unite despre sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu modificările aduse în Parlament Legilor Justiţiei.

Potrivit dispoziţiilor articolului 25 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.

Şedinţa are loc în contextul în care sute de magistraţi din toată ţara au declanşat, în ultimele zile, proteste faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei şi Codurilor penale.

Solicitarea FJR

Potrivit Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România astăzi are loc Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

FJR solicită ca, „în urma dezbaterilor ce vor avea loc, să adoptaţi un punct de vedere de principiu al instanţei supreme cu privire la remediile constituţionale ce trebuie urmate cu privire la modificările aduse Legii nr. 303/2004: adresarea unei solicitări Preşedintelui României pentru trimitere spre reexaminare, sesizarea Curţii Constituţionale cu o obiecţie de neconstituţionalitate, sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru formularea unei opinii cu privire la chestiunile esenţiale sau orice alt demers care să asigure respectarea statutului magistratului, respectiv să garanteze independenţa şi imparţialitatea justiţiei.”  FJR a ataşat solicitării un material în care dezvoltă aspecte de neconstitutionalitate al acestei legi. 

Adoptată în Senat

Senatul a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de răspunderea magistraţilor.  Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor a fost adoptat cu unanimitate de voturi, 80 de voturi pentru, în condiţiile în care Opoziţia părăsise sala de plen. Mai multe amendamente respinse în Camera Deputaţilor au fost adoptate la Senat.

O modificare adusă de Senat la Legea 303, privind statutul magistraţilor, este amendamentul lui Şerban Nicolae privind eroarea judiciară. Amendamentul a fost respins la Camera Deputaţilor, dar aprobat în plenul Senatului, care este cameră decizională.

USR a anunţat că o să conteste la CCR

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, marţi, că partidul va ataca la Curtea Constituţională propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

„Nu este un sfârşit de drum, şi vreau să transmit un mesaj foarte clar întregii societăţi: Vom continua lupta cu toate instrumentele şi cu toate mijloacele legale, parlamentare şi civice pe care le avem la dispoziţie. Evident că vom contesta la CCR această lege, au anunţat şi colegii de la PNL. Deci, practic, trebuie utilizat orice instrument pe care reuşim să-l identificăm, şi legal şi civic, pentru a bloca în cele din urmă intrarea in vigoare a unei astfel de legi. Bineînţeles, şi preşedintele va avea punctul său de vedere. Aceste legi sunt împănate de motive de neconstituţionalitate. Colegii mei de la departamentul juridic lucrează în prezent pentru a definitiva textul contestaţiei”, a declarat Barna, la Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite